A mitjans de gener, va sortir a la llum que el Parc Científic de la Universitat de Barcelona estava portat a terme una investigació amb cadells de beagle a càrrec del laboratori Vivotecnia, conegut per anteriors escàndols de maltractament animal a Madrid. Aquests cadells, 32 en total, havien de ser sacrificats després de l'experiment científic, fet que va provocar molta indignació a les xarxes. Fins i tot, l'alcaldessa Ada Colau va demanar a la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà que intercedís en aquesta situació. La republicana va defensar que aquesta investigació s'estava produint a Madrid. Així li havia avançat el Parc Científic a finals de gener, institució que va confirmar a principis de febrer que s'acabarien sacrificant aquests 32 animals.  Remarcaven que no hi havia cap altra alternativa tot i la pressió social perquè s'alliberessin o es donessin en adopció, i que l'ús d'animals és una pràctica imprescindible per avançar en l'estudi de tractaments i la investigació científica. Ara, aquest cas ha arribat a la Comunitat de Madrid, on el partit animalista PACMA ha demanat una reunió amb la presidenta Ayuso per intentar evitar la mort dels gossos. 

Aquest sacrifici, que ha acabat confirmant el Parc Científic, forma part de l'experiment de la UB per provar fàrmacs en aquests animals. La Universitat va contractar els serveis de Vicotecnia per 255.000 euros. Aquest establia provar en els animals un medicament en dosis úniques i repetides durant cinc mesos amb l'objectiu de trobar cures a malalties fibrobiòtiques, segons la institució. Aquests experiments produeixen l'enduriment o cicatrització dels òrgans afectats i per això es va incloure "l'estudi histopatològic dels òrgans de 32 cadells", a qui, acabades les proves, se'ls practicarà una necròpsia. El laboratori en qüestió va ser denunciat el passat mes d'abril per maltractament animal, per unes pràctiques a un laboratori de Madrid després que es fessin públics vídeos en què el personal es burlava del seu patiment. Madrid va suspendre la seva activitat i va començar un procés judicial contra el laboratoria. Amb tot, té el certificat de bones pràctiques. 

Donar exemple 

Ara, la pilota torna a ser damunt la teulada de la Comunitat de Madrid, especialment de la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, a qui PACMA ha sol·licitat que paralitzi aquests experiments. En  un comunicat, els animalistes han assegurat que "és hora de donar exemple i deixar d'emprar animals en procediments científics en què s'obtenen resultats escassament extrapolables en humans". En el mateix escrit, PACMA ha denunciat que el laboratori segueixi obert després de les "terribles imatges filtrades l'abril de 2021, on els treballadors humiliaven i violentaven els animals amb els quals estaven experimentant". 

A finals de gener, unes 450 persones es van concentrar a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per exigir la cancel·lació d'aquest experiment. PACMA, amb el suport del Sindicat d'Estudiants i ISEA va convocar aquesta manifestació per exigir que els cadells fossin alliberats de manera immediata i evitar el seu sacrifici. Per altra banda, també demanaven a la UB que trenqués el contracte amb Vivotecnia.