Hi ha una norma que tot passatger que ha d'agafar un avió té apresa: si vols endur-te una ampolla d'aigua per beure durant el vol, més val comparar-la abans d'embarcar perquè els preus a dins l'avió són desorbitats. En una situació molt similar es trobaven els tripulants de cabina de Ryanair, si tenien set durant el vol no tenien aigua gratuïta durant el viatge, si no la portaven de terra n'havien de comprar una al mateix preu que la resta de passatgers. Segons el catàleg, l'ampolla d'aigua de 500 mil·lilitres té un preu de 3 euros.

Això canviarà a partir d'ara; la Inspecció de Treball ha dictat un requeriment a Alacant que emplaça a l'aerolínia irlandesa a facilitar a la plantilla "aigua potable de manera gratuïta a bord". En cas que la companyia no compleixi amb el que s'ha dictat, es convertirà en una sanció econòmica per una infracció greu, tal i com avança elDiario.es. El requeriment recorda a Ryanair que no oferir aigua gratis als seus treballadors infringeix la legislació espanyola en matèria de seguretat i prevenció de riscos laborals.

Ryanair ho nega tot

El citat digital s'ha posat en contacte amb la companyia de vols i afirma que sí que faciliten aigua a la tripulació. Ara bé, la companyia no es refereix als vols, quan se li pregunta expressament pels viatges a bord, no responen. 

La plantilla, els afectats, expliquen que quan demanen aigua Ryanair els diu que ja hi ha fonts a l'oficina (crew room), on els treballadors poden omplir les seves ampolles i pujar-les a l'avió. "Però amb els protocols actuals les tripulacions ja no passen per l'oficina", apunten. A més a més, els afectats afegeixen que tot i portar aigua de casa es queden curts en moltes ocasions degut a la llargada dels viatges.

La Unió Sindical Obrera (USO) adverteix que el propi manual intern de Ryanair destaca la importància de la hidratació dels seus treballadors durant el vol ja que quan s'està a determinada alçada, l'aire és sec i les membranes dels pulmons s'assequen amb més facilitat.

Un dret bàsic

La Inspecció de Treball ha determinat que Ryanair no compleix la legislació en matèria de prevenció de riscos laborals. La Ordenanza General de Seguridad e Higiene en el Trabajo diu que "el contractant ha de garantir aigua potable suficient en proporció al número de treballadors". Així doncs, l'autoritat requereix a la companyia que posi a disposició dels tripulants aigua potable gratis. 

La darrera condemna

Aquesta setmana ha sortit a la llum una nova sentència d'una jutge de Palma que dona la raó a un passatger que es va negar a pagar per viatjar amb la maleta a la cabina. La sentència del jutjat estipula que l'equipatge de mà és un objecte "indispensable" pel viatger i que només pot cobrar per transportar la maleta si és a la bodega, ja que és quan suposa algun cost extra per la companyia. És per això que la sentència imposa una indemnització de 387 euros a la companyia per compensar els problemes que va originar al passatger, en no poder accedir a l'avió amb el seu equipatge, que en aquest cas transportava material mèdic per tractar una malaltia. 

 

Foto principal: Avions de Ryanair / Europa Press