Des del novembre de 2018, Ryanair cobra per portar equipatge de mà. Un canvi en la política d'equipatge que en el seu moment va justificar pels retards en els vols que es produïen al moment d'etiquetar la segona maleta dels passatgers a la porta de l'avió, que en aquell moment eren transportades a la bodega de forma gratuïta. 

Aquest canvi no ha deixat de suposar per  la companyia crítiques i alguna sentència, la qual cosa no ha frenat la companyia irlandesa, probablement perquè el volum de denúncies és petit comparat amb el nombre de viatgers que utilitzen els serveis de la companyia. De nou, aquesta setmana ha sortit a la llum una nova sentència d'una jutge de Palma que dona la raó a un passatger que es va negar a pagar per viatjar amb la maleta a la cabina. 

Objecte "indispensable"

La sentència del jutjat estipula que l'equipatge de ma és un objecte "indispensable" pel viatger i que només pot cobrar per transportar la maleta si és a la bodega, ja que és quan suposa algun cost extra per la companyia. És per això que la sentència imposa una indemnització de 387 euros a la companyia per compensar els problemes que va originar al passatger, en no poder accedir a l'avió amb el seu equipatge, que en aquest cas transportava material mèdic per tractar una malaltia. 

Altres casos 

El jutjat Mercantil número 3 de Palma ja havia condemnat la companyia en dues sentències idèntiques per cobrar als passatgers l'equipatge de mà.

I fa dos anys, el novembre de 2019, també es va donar a conèixer la condemna del Jutjat Mercantil número 13 de Madrid, que va obligar Ryanair a tornar el suplement de 20 euros que va cobrar  a una passatgera que viatjava en tarifa estàndard amb una maleta de mà a més de la seva bossa personal, en entendre que va ser una mesura "abusiva", ja que l'equipatge podia ser transportat en cabina.

La magistrada demanava que es distingís entre la "simple bossa d'escasses dimensions" que no pot considerar-se com un paquet, ja que "es pot ubicar perfectament a la part inferior del seient davanter", i les "maletes o motxilles a l'interior de les quals porta la seva roba i altres objectes".

Vueling també 

Fa poc més d'una setmana Vueling anunciava que se sumava a l'estratègia de Ryanair. Així doncs, els passatgers que volin a partir del 23 de novembre amb Vueling hauran de pagar per l'equipatge de mà a la cabina amb la tarifa bàsica, la més barata. Una nova política d'equipatge afecta les maletes de cabina que tenen les mides clàssiques i un pes de 10 quilograms.

Segons ha anunciat, pretén així agilitzar els embarcaments a l'avió i disminuir el contacte entre passatgers a causa de la Covid-19. El cost estarà entre els 8 i 12 euros, encara que els usuaris podran facturar-lo gratuïtament als taulells de la companyia. Fer-ho a la porta d'embarcament costarà 25 euros.

 

Imatge principal: Passatgers baixant d'un avió de Ryanair / ACN