L'exvicepresident del Govern Rodrigo Rato ha ingressat a la presó de Soto del Real per complir la seva condemna a quatre anys i mig de presó per les targetes "black" de Caja Madrid, després que l'Audiència Nacional denegués la seva llibertat en espera que es resolgui la seva empara.

Assumeixo els errors que hagi pogut cometre", ha assegurat Rato respecte a la seva gestió al capdavant de Caja Madrid i, més tard, de Bankia, just abans d'entrar. "Demano perdó a la societat i les persones que s'hagin pogut sentir decebudes o afectades", ha afegit.

L'exministre tenia fins aquesta mitjanit per personar-se de forma voluntària al centre penitenciari que elegeixi, tal com va confirmar en la vigília la sala, que es va mostrar en contra de suspendre l'ingrés a l'entendre que l'òrgan competent per fer-ho seria el Tribunal Constitucional.

A ell recorrerà Rato abans de finals de novembre per demanar que es revoqui la sentència, dictada en ferm fa tres setmanes, en considerar que en ella els magistrats van vulnerar els seus drets fonamentals. Segons el veredicte del Tribunal Suprem, que va avalar el criteri de la primera instància, el que fos director gerent de l'FMI "va mantenir i va ampliar un sistema pervertit des del seu origen", permetent als titulars de les targetes utilitzar-les en el seu benefici sense necessitat de justificar les despeses, la qual cosa en aquella època "estava fora de la llei".

D'aquesta manera, els condemnats per apropiació indeguda, inclosos els altres catorze sobre els quals pesen penes de presó superiors als dos anys, van actuar com si fossin "amos dels diners", invertint els imports que van considerar oportuns en desemborsaments que ells mateixos van decidir. En el seu escrit contra l'executòria, la defensa de Rato al·legava la falta de risc de fuga i descartava la possible desprotecció de les víctimes a l'ésser supòsits "inexistents" en aquest cas "com acredita" la seva actitud processal i la reparació del dany, realitzada i garantida en haver tornat els 99.000 euros dels que va disposar