Sant Joan i el final de curs, més els jocs del Mediterrani, fan activar un dispositiu especial a partir de demà.

Es preveuen 515.000 desplaçaments de vehicles des de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Es faran 68 controls d'alcoholèmia i s'activen 3.197 mossos de diferents unitats. 172 bombers i 200 agents rurals reforçaran la prevenció i extinció d'incendis durant la revetlla.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha destacat que “qualsevol precaució és poca. Res de velocitat, res d'alcohol, òbviament, res de drogues i res de distraccions”. Buch ha explicat que “estem davant d’un cap de setmana en què coincideixen l’inici de les vacances escolars, la revetlla de Sant Joan, els Jocs Mediterranis i, a més, es preveu una pujada de les temperatures. Per tant, preveiem un cap de setmana de gran mobilitat”.

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, de qui depenen els Agents Rurals, ha fet una "crida a la prudència" i ha remarcat que estan "obsessionats per la prevenció", per aquest motiu aquest cos activa un dispositiu de vigilància especial per la revetlla que controla les tradicionals fogueres i la vigilància del llançament de petards prop de zones forestals. 

Trànsit

L'operació comença divendres, entre les 15.00 h de divendres 22 de juny i les 24.00 h de diumenge 24. Es tracta d'un dispositiu especial de trànsit a les carreteres catalanes amb motiu de la revetlla i la festivitat de Sant Joan. Sortiran 515.000 vehicles de l'Àrea metropolitana de Barcelona. Un 14,3% més que l'any passat. 

Els desplaçaments dels usuaris per la revetlla coincidiran amb la mobilitat d’inici de les vacances escolars. També és el tret de sortida de la mobilitat d'estiu. 

Es preveu que quan hi haurà més cues serà durant l’operació sortida de demà divendres a partir de les 15.00 h. La sortida es preveu repartida entre la tarda de divendres i el matí de dissabte. Hi haurà amb una major concentració de retencions a punts com l’AP-7 Nord entre Sant Cugat i Barberà del Vallès, la C-32 Nord a Mataró i l’AP-7 Nord a Maçanet de la Selva en la seva connexió amb la C-35. L’operació retorn es desenvoluparà entre les 12.00 h i les 24.00 h del diumenge 24 i es preveu que mobilitzarà prop de 288.000 vehicles. Les retencions es concentraran entre les 18.00 i les 22.00 h. Es preveu que els trams més complicats es localitzin a l’AP-7, N-340, C-32, A-2 i carreteres de la Costa Brava.

Principalment, els trajectes seran cap a zones costaneres com la Costa Brava i Costa Daurada. Es preveu que hi hagi un gran nombre de desplaçaments locals a tot el territori concentrats principalment la tarda i nit de dissabte 23 de juny per celebrar la revetlla. I això cal afegir els desplaçaments amb motiu dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018. 

El Servei Català de Trànsit recomana als usuaris planificar i avançar el màxim possible els trajectes per evitar problemes viaris importants. Davant d’aquesta festivitat i les sortides nocturnes convé insistir que el consum d'alcohol i drogues i la conducció són totalment incompatibles per tal d’evitar sinistres viaris i es recorda la importància de la figura del conductor alternatiu. Des de l’SCT també es remarca que conduir amb les condicions físiques i d’atenció idònies és imprescindible per circular amb seguretat. 

Controls policials

Els Mossos faran 68 controls d’alcoholèmia i drogues a la xarxa viària catalana durant aquest cap de setmana.

Els agents es desplegaran a les vies d’entrada i sortida dels nuclis urbans, així com a les zones amb un major nombre de desplaçaments. També es realitzarà una major vigilància a les principals zones d’oci, platges i línies ferroviàries més importants.

Pel que fa a l’operatiu de seguretat ciutadana i ordre públic, efectius de seguretat ciutadana i altres unitats operatives participaran en els diferents dispositius de seguretat amb motiu de les revetlles de Sant Joan que tindran lloc arreu de Catalunya. A aquest efectius, també s’hi sumaran agents d’ordre públic de les Àrees Regionals de Recursos Operatius i de l’Àrea de la Brigada Mòbil.

Bombers i Agents Rurals

172 bombers reforcen el servei habitual durant la revetlla. Ho faran tant els parcs de bombers de funcionaris com de voluntaris.

A part dels avisos per incendis de vegetació o d’elements de mobiliari urbà afectats pel llançament de petards. L’any passat els Bombers de la Generalitat van fer gairebé 1.300 serveis durant la revetlla. 

200 agents rurals reforcen també la nit de revetlla. 

L’any passat hi va haver un total de 15 incendis forestals provocats pel llançament imprudent de material pirotècnic, que van cremar poc més de 4,5 hectàrees, principalment forestals. El llançament de material pirotècnic durant el període del 17 de juny al 5 de juliol ha provocat 83 incendis forestals en els últims 6 anys i ha cremat un total de 127 hectàrees, de les quals 113 han estat forestals. 

Compte amb els petards

Per tal d’extremar les precaucions, els serveis d'emergències recorden que s’ha de fer sempre en direcció contrària a la zona forestal i que, tot i estar a més de 500 metres d'aquesta zona, es recomana no llençar coets i altres focs d'artifici prop de zones agrícoles, amb conreu cereal, o en solars urbans, atesa la seva alta inflamabilitat. També es fa una crida per recordar que està totalment prohibit llençar fanalets que continguin foc. 

#revetllasegura

Protecció Civil reforça la campanya de sensibilització de la revetlla publicant els principals consells de seguretat amb l’etiqueta #revetllasegura al compte de Twitter @emergenciescat, amb més de 230.000 seguidors, i al perfil de Facebook. Aquest any també ha tornat a col·laborar amb l’Institut de Microcirurgia Ocular IMO en la difusió de consells d’ús de petards per evitar lesions oculars i s'han fet obres de teatre amb els consells a escoles perquè siguin més entenedors per als nens i nenes.

Els principals consells de Protecció Civil per a una #revetllasegura:

- Assegureu-vos de comprar els productes pirotècnics en un establiment autoritzat i llegiu les instruccions de cada article

- No us guardeu petards a les butxaques ni us els poseu prop de la cara i el cos

- Enceneu sempre la metxa per l’extrem perquè us doni temps d’enretirar-vos. Si un petard no s’encén bé, no el toqueu fins al cap de mitja hora i remulleu-lo

- No llanceu mai petards contra ningú ni des de balcons o finestres; i no llanceu coets a menys de 500m de zones boscoses ni en aglomeracions de persones

- Als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres. Tampoc encengueu cap petard dins de casa

- Si voleu fer una foguera, respecteu la distància de 15 metres respecte dels cotxes aparcats i les façanes. Vigileu sobretot el pas de línies elèctriques, telefòniques, etc.

- Heu de demanar autorització a l’ajuntament per fer una foguera, i comunicar-li la situació, ja que ha de permetre el pas dels vehicles d’emergència 112

- Aneu amb compte amb el que cremareu. Han de ser coses que deixin brasa, sobretot de fusta. No cremeu papers ni teixits, perquè el vent els pot enlairar. No utilitzeu bidons, llaunes o esprais, ja que poden explotar, ni pneumàtics o plàstics pels seus efectes contaminants

112, digui'm

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya reforçarà el seu dispositiu de cara a la revetlla de Sant Joan perquè, juntament amb la nit de Cap d’Any, són les dues nits de tot l’any amb més trucades al telèfon d’emergències. L’any 2017 es van rebre al telèfon 112 un total de 5.206 trucades relacionades directament amb la revetlla, i aquestes trucades van derivar en 2.366 incidents (cada incident pot originar més d’una trucada). Barcelona va ser el municipi que va originar més trucades (907 corresponents al 17,4%), Sabadell (286 corresponents al 5,4%), l’Hospitalet de Llobregat (195 trucades que corresponen al 3,7%), Santa Coloma de Gramenet (173 trucades que corresponen al 3,3%) i Terrassa (163 trucades corresponents al 3,1%). Per demarcacions, les comarques de Barcelona van originar el 75% de les trucades (3.898), mentre que Girona va originar el 8,1% de les trucades (424), Lleida el 5,2% (270), i Tarragona gairebé el 12% (613 trucades).

El tipus d’incident que va generar més trucades va ser la crema de contenidors (727 trucades i 281 incidents diferents), seguit de la crema de matolls en via pública (594 trucades corresponents a 190 incidents), foc en un solar (316 trucades corresponents a 248 incidents) i foc en arbres (314 trucades corresponents a 83 incidents). Els diferents tipus de trucades originades per incidents vinculats a incivisme (sorolls, baralles, embriaguesa en espai públic...) van ser 720 trucades (13,8% del total), corresponents a 555 incidents. Per franja horària, el període entre les 23.00 h del dia 23 i mitjanit va ser en el que més trucades al 112 es van produir (912), seguit del que va de mitjanit a la 01.00 h, en el que es van fer 900 trucades. Aquestes hores coincideixen amb el període en què es van llençar la majoria d’artefactes pirotècnics. Els fets destacats es podran seguir a través del compte de Twitter @112.