Una resposta a una història amb moltes preguntes. Un equip d'investigadors internacionals, entre els quals trobem un agent jubilat de l'FBI, ha completat una investigació de més de sis anys per resoldre el cas obert més antic de la història: Qui va trair Anne Frank l'any 1944 mitjançant la revelació a la Gestapo de l'adreça del seu refugi a Amsterdam?

Un destacat notari jueu de la capital neerlandesa, Arnold van den Bergh, hauria revelat l'adreça de l'Annex Secret, l'extensió del darrere de l'edifici on s'amagaven Frank i la seva família, després d'assolir un tracte amb els nazis a canvi de la seguretat de la seva pròpia família. És a dir, el notari hauria traït els Frank "en defensa pròpia", d'acord amb els resultats de la investigació publicats aquest dilluns. Una teoria que el pare de la jove, Otto Frank, va assumir com a vàlida, però que no va voler fer pública per por a l'antisemitisme en la postguerra. Igualment, la investigació encara no ha estat revisada per experts independents.

Una traïció "en defensa pròpia"

L'equip d'investigadors va revisar nombroses dades, registres perduts i informació de testimonis morts. Llavors, "ja que no hi ha proves d'ADN o imatges de vídeo en un cas tan antic, sempre caldrà confiar en l'evidència circumstancial". La teoria, però, "té una probabilitat de com a mínim el 85%", segons ha defensat un dels investigadors en la televisió pública dels Països Baixos, perquè es basa en la còpia d'una nota anònima que va ser entregada a Otto Frank després de la Segona Guerra Mundial i que l'equip va localitzar entre els arxius d'un oficial de policia.

El Consell Jueu havia elaborat llistes d'adreces d'amagatalls amb la intenció de demostrar als alemanys que estava cooperant. Com a membre d'aquest organisme, Van den Bergh va poder obtenir aquest arxiu d'adreces que després va fer servir per intentar protegir la seva família. De fet, sembla que el notari va fer tot el possible fins a aconseguir un indult temporal de la deportació.

Proves i més proves

L'adreça va arribar a mans d'un oficial alemany de les SS, que va encarregar als seus agents acudir el 4 d'agost del 1944 a arrestar la família d'Anne Frank. Tot i això, els investigadors admeten que encara falten proves concloents sobre com el notari va filtrar la direcció, així com qui va escriure la nota anònima que va convèncer Otto Frank sobre aquesta teoria.

L'equip d'investigadors va utilitzar intel·ligència artificial per buscar entre 66 gigabytes d'informació i trobar, per exemple, connexions entre les batudes en altres amagatalls, eliminant la teoria que el descobriment va ser coincidència. Així mateix, van fer servir aquesta tecnologia per fer un mapa dels residents de l'Annex Secret, que la jove Anne Frank va descriure en el seu famós diari.