Catalunya està en alerta màxima pels incendis que cremen, des de dimecres, sense control, en diversos punts del país. Fa sis dies a Baldomar, a Artesa de Segre (Noguera), els Bombers lliuren una batalla titànica contra un incendi que ja ha calcinat 2.700 hectàrees. Després d’un llarg episodi de calor extrema, ara les temperatures han baixat, però ha pujat el vent, un fet que encara pot arribar a complicar més la situació. 

El pla Infocat segueix en Emergència 2, el més alt, per la simultaneïtat d’incendis per tot Catalunya. Però ara arriba Sant Joan, la festa del foc per antonomàsia. El departament d’Interior prepara restriccions, no obstant això, no seran generalitzades per tot Catalunya. S’executaran segons la situació i la previsió meteorològica de cada zona del país.

Esperant restriccions concretes per Sant Joan

Així ho ha explicat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en una entrevista aquest matí a RAC1. Elena ha recordat que cada any hi ha restriccions per Sant Joan, com la prohibició de llençar pirotècnia a menys de 500 metres de qualsevol punt de vegetació. Ha insistit que més enllà d'això, les mesures concretes que es puguin prendre atenent a la situació de risc actual s'anunciaran entre dimarts i dimecres. Ha afegit, però que serà clau la previsió meteorològica i ha defensat que "no es poden fer mesures de caràcter general perquè la realitat és molt diferent".

Tampoc és partidari de mesures generalitzades el director general de Bombers, Joan Delort. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha explicat també que si hi ha restriccions seran en llocs molt concrets. Ha afegit que les previsions indiquen pluges per als dies que venen i ha confiat que això ajudarà a reduir la situació de risc.

713912f786596a5975bb53c3228dae32113eb89f
Imatge de l'incendi d'Artesa de Segre, que crema des de fa sis dies / ACN

Pendents de l’incendi d’Artesa de Segre

El director general de Bombers ha detallat que la situació és "molt millor" que la del cap de setmana i ha apuntat que l'objectiu principal d'aquest dilluns és donar per estabilitzat el foc d'Artesa de Segre, que fa sis dies que crema sense control.

🔴 EN DIRECTE: L'evolució dels incendis de Catalunya, minut a minut

Ha reconegut que això està costant d'aconseguir perquè hi ha hagut una simultaneïtat d'incendis que ha fet impossible atacar amb més contundència el d'Artesa. "Hi hauríem pogut abocar tota l'artilleria, però n'hem tingut molts", ha manifestat. En aquest sentit, ha dit que s'han viscut moments de "molta tensió".

Unió de Pagesos demana ajuda

Unió de Pagesos (UP) ha reclamat per carta a tots els ajuntaments catalans que adverteixin la població de l'alt risc d'incendis dels pròxims dies en cultius i boscos. Alerten que la situació excepcional d'altes temperatures i baixes humitats relatives requereix que la ciutadania col·labori amb la màxima precaució amb vista a la revetlla de Sant Joan. És per això que el sindicat demana als ajuntaments que facin una crida a la ciutadania a extremar les precaucions de manera especial enguany en l'ús de petards, coets i altre material pirotècnic els pròxims dies.