Una cinquantena dels pagesos dels 2.000 que ahir es van mobilitzar fins a Barcelona en la gran protesta del camp han continuat la marxa aquest dijous i s'han dirigit cap al Parlament de Catalunya, situat al parc de la Ciutadella, per aprofitar l'impuls que ja porten i no deixar que el moviment es dilueixi i sigui esclat d'un dia. La seva intenció és reunir-se amb la presidenta de la cambra, Anna Erra, que té previst atendre’ls. Una part dels milers d'agricultors que han vingut aquest dimecres a Barcelona per protestar per la situació del sector —principalment els que venen de més lluny— va optar ahir per passar la nit a la ciutat, a les cabines dels seus tractors, proveïts de sacs de dormir i escalfant-se en improvisades fogueres. Segons ha informat la Guàrdia Urbana, la columna de manifestants de Gran Via ha fet el recorregut des del carrer Roger de Llúria fins al parc de la Ciutadella, passant pel Passeig Sant Joan, mentre que la columna que estava parada a la Diagonal ha encetat el camí cap a casa. De camí fins al Parlament, la marxa agrària feia proclames en defensa del sector i cridava lemes com ‘Bon dia, barcelonins, som pagesos i n’estem farts!’.

Bona part dels que continuen la protesta avui provenen del Berguedà i del Bages i estaven situats a la Gran Via, segons ha avançat Catalunya Ràdio. Ahir ja van ser avisats que cap a les sis del matí haurien d'escampar i deixar pas lliure dins la ciutat o si no serien multats. De moment, encara segueixen molts tractors dins la capital catalana. Els Mossos van habilitar ahir a la nit carrils des de la Diagonal i la Gran Via cap a les principals autopistes per al retorn i efectius de trànsit van acompanyar els tractors en el seu retorn a casa per garantir la seguretat dels desplaçaments.

L'operació tornada dels tractors, escortada per la Guàrdia Urbana i els Mossos, va provocar novament quilòmetres de retencions arreu del país. Segons ha informat Trànsit, les marxes lentes van congestionar la ronda litoral en direcció al nus de la Trinitat, l'A-2 en sentit Lleida i la C-33 en sentit Girona. Passades les 7:00 h d'aquest dijous, la Diagonal encara estava tallada pels tractors que quedaven i els vehicles que entraven aquest matí a Barcelona per anar a treballar han estat desviats pel lateral, entre nombrosos clàxons de conductors enfadats amb la congestió que s'han trobat en entrar a la ciutat. 

D'altra banda, part dels pagesos que van fer nit a Barcelona han començat a primera hora d'aquest dijous una marxa lenta de tornada a casa. La Guàrdia Urbana ha informat que els que estaven a la Diagonal han començat una marxa lenta en sentit sortida de la ciutat. Per la presència dels tractors, la calçada central d'aquesta via està tallada en sentit entrada des de la B-23 a la plaça Francesc Macià. El Servei Català de Trànsit (SCT) ha demanat precaució per les afectacions que es puguin registrar a l'AP-7, l'A-2, la C-58 i la C-16 i la C-17 per aquestes marxes lentes de tornada.

Aragonès: "Tota la comprensió"

Ahir al vespre els pagesos van mantenir una reunió al Palau de la Generalitat amb el president Pere Aragonès i el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort. Una reunió que va començar cap a les 18:00 i que va durar una hora i mitja. Molts dels pagesos, però, lamentaven que només van entrar a la reunió representants sindicals i d'associacions, alhora que reclamaven tractar amb urgència i directament els punts més urgents de les seves reivindicacions amb les autoritats catalanes, aprofitant la presència del múscul del camp català a Barcelona. A les portes del Palau de la Generalitat, durant la reunió, es van concentrar un miler d'agricultors d'arreu de Catalunya. 

 Aragonès va anunciar ahir que el Govern activarà aquest trimestre un portal per alleugerir les càrregues burocràtiques en la relació entre els agricultors i la Generalitat, una de les principals reivindicacions del sector. El president ha considerat "lògic" el malestar dels agricultors, que ha dit que tenen "tota la comprensió" del Govern en demanar "preus justos", i ha defensat acabar amb la "competència deslleial" de productes de tercers països que entren a Catalunya "sense els mateixos requisits" que els productes locals, una altra de les demandes dels pagesos. Encara que molts d'aquests tràmits burocràtics "depenen de l'Estat", Aragonès ha assenyalat que, per als que són responsabilitat de l'administració catalana, "aquest primer trimestre es posarà en marxa el portal únic de relació entre l'agricultor i l'administració de la Generalitat, que recollirà tots els tràmits i permetrà estalviar molt de temps a carregar documents diverses vegades”.

Nova reunió amb el Govern en 10 o 15 dies i més protestes anunciades

Un dels representants del Moviment 6F, Toni Martínez, ha explicat a la sortida de la reunió que Aragonès i Mascort els han deixat exposar tots els punts i que s'han compromès a treballar-los en una taula consensuada amb el sector. Una de les preocupacions principals és la "burocràcia". Martínez ha considerat que la Generalitat "té mà" per millorar la situació, i per això ha demanat que es redueixin els tràmits que afecten el sector i que no n'hi hagi de duplicats. "Crec que ho faran", ha indicat. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha instat la pagesia a reunir-se en deu o quinze dies per fer una "anàlisi concreta". Unió de Pagesos, una de les organitzacions que dona suport a aquestes mobilitzacions, ha convocat una nova jornada de protestes el 13 de febrer i juntament amb Unió d'Unions d'Agricultors i Ramaders prepara una protesta a Madrid el 21 de febrer.