L'efecte de les pluges de les darreres setmanes comença a deixar-se notar en l'estat de les reserves d'aigua a Catalunya. El país fa mesos que pateix una sequera intensa, que ha provocat imatges pràcticament inèdites. Tanmateix, les darreres precipitacions han començat a revertir la situació lentament. Els pantans de les conques internes superen ja el llindar del 26% de la seva capacitat. És encara un número relativament baix, però cal tenir en compte que fa un mes les reserves estaven pràcticament un punt per sota. 

🟡 La sequera s'enquista a Catalunya: així ho aborda cada municipi

Poden semblar canvis nimis, però en una situació excepcional com la que viu actualment Catalunya és un progrés a tenir en compte. Un progrés que és més marcat en alguns punts del país, per exemple, al pantà de Sau. Aquest espai s'ha convertit en una de les imatges més destacades de l'actual sequera. L'església de Sant Romà de Sau tornant a emergir d'entre les aigües ha estat la imatge que ha il·lustrat aquesta crisi hídrica. Si bé, després d'aquestes pluges el temple està lluny de tornar a submergir-se, la situació de les reserves d'aigua ha millorat substancialment. 

estat dels embassaments

Font: Departament d'Acció Climàtica

Aquest dimecres, Sau es troba al voltant del 17% de la seva capacitat, fins a un 10% més que a principis d'abril. Un canvi molt més que notable, que obre una porta a una possible recuperació parcial a les portes de l'estiu. Tanmateix, cal recordar que fa un any, Sau es trobava al 45,50% de la seva capacitat, és a dir, que la normalitat hídrica encara queda lluny. 

estat dels embassaments sau

Font: Departament d'Acció Climàtica

Reduir el consum "a tots els nivells"

El Govern de la Generalitat ha llançat una campanya de conscienciació sobre la situació de sequera per demanar que es redueixi el consum d'aigua "a tots els nivells". Amb el lema L'aigua no cau del cel. Estalviar-ne és cosa de tothom, l'executiu busca apel·lar a la responsabilitat ciutadana per garantir l'estalvi d'aigua.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assegurat que les pluges dels últims dies són "benvingudes" però ha remarcat que són "insuficients". Plaja ha assenyalat que amb les pluges dels darrers dies s'ha incrementat poc les reserves d'aigua i ha subratllat que això també ha estat perquè les temperatures han estat molt altes i les tempestes, molt localitzades. També ha remarcat que no s'està reduint els nivells de consum domèstic i industrial. De fet, ha admès que les previsions que tenia el Govern incloïen una reducció més marcada.