Un cop acabades les festes de Nadal i amb la represa de la normalitat torna un any més la Marató de Donació de Sang del Banc de Sang i Teixits, que enguany tindrà lloc entre els dies 13 a 20 de gener i que s’ha fixat un repte important, el d’aconseguir 10.000 donacions en la setmana de durada de la Marató. La celebració d’aquestes jornades de donació intensiva a principis de gener no és un fet casual, sinó que té a veure amb la reducció de donacions que comporta cada any la celebració de les festes nadalenques, de manera que la mateixa Marató ha de servir per “recuperar les reserves”, segons paraules del president del Banc de Sang i Teixits, Andreu Mas-Colell

En la presentació de la Marató, que ha tingut lloc aquest dimarts a l’Ajuntament de Barcelona amb la participació dels alcaldes de Barcelona, Ada Colau; Lleida, Miquel Pueyo; Girona, Marta Madrenas i Tarragona, Pau Ricomà, Mas-Colell també ha incidit en el fet que la marató és també una “fita anual per ressaltar davant la ciutadania la importància de la donació de sang”. Prèviament, l’alcaldessa Colau ha assenyalat que “no és sobrer recordar que donar sang és donar vida i tothom pot necessitar sang al llarg de la seva vida per moltíssims motius”. Com la resta d’alcaldes, que han participat telemàticament, Colau ha fet crides a la participació en la Marató de Donació de Sang, acció que també ha reivindicat Marta Gilart, receptora de sang i supervivent d’un càncer de mama amb 24 anys.

Calen 1.000 donacions diàries

La campanya d’enguany, sota el lema ‘Donar sang sona bé’ compta amb la participació de cares famoses, com la model Judit Mascó i el meteoròleg Tomàs Molina entre d’altres i suposa una crida a la ciutadania i en especial a aquelles persones que mai han donat sang i que ara ho podran fer per primera vegada. La Marató suposa un sobreesforç per portar a diferents llocs de Catalunya equips per facilitar la donació de sang. Segons ha recordat Mas-Colell, calen unes “1.000 donacions diàries” per tenir els estocs necessaris, tenint en compte que durant els períodes de festa aquests minven. 

 

Per tot plegat, la Marató de Donació de Sang ofereix a tots els interessats la possibilitat de fer la donació en molts punts de Catalunya, amb equips mòbils i centres hospitalaris, de manera que durant una setmana es produeixi un efecte crida que animi la ciutadania a fer aquest gest solidari i altruista. Per participar en la Marató n’hi ha prou d’accedir al web del Banc de Sang i Teixits, on es pot seleccionar el lloc més proper de donació així com el dia i l’hora que millor vagi al donant. El repte a curt termini és el d’arribar a les 10.000 donacions en una setmana, però a mitjà termini, el que cal és consolidar un mínim de 1.000 donacions diàries.