L'Ajuntament de Seva, o Osona, s'ha proposat no malbaratar ni una gota d'aigua en el marc de la situació de sequera que viu Catalunya. Així doncs, el consistori ofereix als veïns de la zona l'aigua de la piscina que estan buidant pel seu manteniment perquè la puguin venir a buscar. Si bé l'aigua no és potable, però es pot utilitzar per al reg dels jardins o la neteja. Un dels membres de la brigada que va tenir la idea, afirma que "ens feia mal al cor llençar-la, quan vas al bosc i tot és ben sec". Els membres de l'ADF ja han aprofitat aquest oferiment i preveuen omplir els dipòsits d'aigua més aïllats que estan secs a conseqüència de la falta de pluja per poder utilitzar-la en cas d'incendis.

L'alcaldessa, Maria Anna Pineda, ha afirmat que la iniciativa està rebent una bona acollida, malgrat que adverteix que queden molts litres dels 700.000 m³ que calculen extreure de la piscina mitjana i la salada. "L'aigua no és potable, és de l'estiu passat i hi ha verdet perquè no s'hi ha fet res, però es pot aprofitar per regar o altres usos", explica. Fins ara, aquesta aigua l'haurien tirat clavegueram avall, però amb el context de sequera actual esperen conscienciar la societat i que altres municipis en situacions similars també facin el mateix.
Un sistema de bombeig
L'Ajuntament de Seva ha penjat un vídeo a les xarxes socials i al web del consistori on s'ensenya com activar el sistema de bombeig i connectar-la al dipòsit a omplir. La regidora de Medi Ambient, Núria Ribera, admet que el vídeo s'ha compartit molts cops i ha tingut força ressò. "Ha corregut la veu i inicialment havíem pensat que serviria per omplir tancs", detalla. Ara estudiaran com posar una aixeta perquè no surti amb tanta pressió i poder omplir dipòsits més petits. De moment, els veïns s'han endut un 30% de l'aigua i encara hi ha dies fins a finals de mes per retirar-ne la resta. L'objectiu de Seva és poder obrir la piscina pels volts de Sant Joan.

Per Núria Ribera, aquesta sequera ha de servir per conscienciar encara més sobre el malbaratament de l'aigua, tal com ha passat darrerament amb l'electricitat per la pujada de preus. "Amb l'aigua costa més d'entendre, però cal fer un canvi global; no és només eficiència sinó que cada gota és or líquid, un recurs que cada cop en tenim menys", afirma. Per això, caldrà ser eficients en tota la cadena de subministrament, des dels serveis d'abastament fins a l'usuari final perquè "no es perdi pel camí".

Temor per la campanya d'incendis
La falta d'aigua dels darrers 30 mesos que acumula Catalunya també preocupa l'ADF Montseny-Ponent, que veuen amb especial temor la campanya d'incendis d'aquest estiu. Un dels membres del cos, Piu Muntanyà, s'ha encarregat de recollir aigua de la piscina per poder omplir aquells dipòsits en punts aïllats. Segons explica, "abans s'omplien de la pluja, i fa temps que no plou, i a més amb el sol la poca aigua que hi havia s'ha evaporat". D'aquesta manera, confien poder aprofitar tota l'aigua de la piscina que puguin i evitar així que vagi al clavegueram.

Una altra qüestió que també preocupa a Francesc Gorchs, membre de la brigada municipal i un dels impulsors de la iniciativa. "Ens hem de replantejar molt seriosament els usos i quina aigua fem servir, perquè no tindrem aigua per tot el que estem acostumats a fer ara", tal com apunten els pitjors pronòstics. Si bé poden venir anys de pluges torrencials, també hi haurà sequeres més continuades. "Cal adaptar-se i ser-ne conscients", adverteix.