El call de Barcelona ha estat avui l'escenari d'una reparació històrica, amb un canvi al nomenclàtor d'un error que durant segles havia passat desapercebut. El carrer de Sant Domènec del Call, a poques passes de la plaça Sant Jaume, no recordava el sant sinó un progrom de l'any 1391 que va destruir el barri jueu precisament aquell dia del santoral.

L'Ajuntament, amb acord dels grups municipals, ha decidit posar al carrer el nom de Salomó ben Adret (1235-1310), que va dirigir l'acadèmia talmúdica de Barcelona en substitució del seu mestre Bonastruc ça Porta. I va ser prestador del rei Jaume I. El canvi de nom era una reivindicació històrica de les entitats jueves.

Acte call

@mrcrodes

El progrom del 1391 va tenir impacte a Barcelona més enllà del call. A causa dels atacs, la comunitat jueva medieval va abandonar el cementiri que tenien documentat des del segle IX a Montjuïc, i que va seguir donant el nom a la muntanya.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat