Des del pròxim 9 de generRenfe començarà a retornar de forma automàtica les fiances de 10 i 20 euros pagades pels usuaris de Rodalies i Mitjana Distància, respectivament, vinculades a l'ús dels abonaments gratuïts que han fet servir més de 2,5 milions de persones en els darrers quatre mesos. En cas que la fiança d'aquests abonaments es van pagar en efectiu es podrà sol·licitar el reemborsament presencialment a partir del 15 de gener. 

L'encarregada d'anunciar la devolució de les fiances ha estat la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, en una trobada amb la premsa celebrada aquest dilluns a l'estació madrilenya de Nuevos Ministerios, on ha repassat la manera de procedir per tornar a sol·licitar els nous abonaments gratuïts per viatjar durant els pròxims quatre mesos.

Qui no rebrà el reemborsament?

No tots els usuaris podran optar a la devolució de la fiança. Aquelles que hagin fet un ús indegut de l'abonament. Casos com aquells viatgers que hagin reservat diverses places en un dia i no viatjar en cap. Fins al 23 de desembre, només 70 viatgers ja van ser informats per Renfe que se'ls retiraria l'abonament i se'ls confiscaria la fiança. Tampoc no la rebran els que no hagin fet un mínim de 16 viatges durant els quatre mesos de fiança de l'abonament.

Ús de la mesura

La ministra ha destacat que en el temps que ha estat en marxa aquesta mesura d'estalvi s'han expedit 2,5 milions d'abonaments expedits, un 30% pertany a la xarxa de Rodalies i un 30% a la de Mitjana Distància, distribuïts per tota la geografia espanyola, segons ha informat la ministra. A més dels abonaments gratuïts per a clients recurrents, Renfe ha venut prop de 92.000 títols amb descomptes del 50% d'Avant per utilitzar als serveis de mitjana distància d'alta velocitat.

Sánchez també ha exposat l'estalvi aproximat que aquesta mesura suposa per una família de quatre membres al llarg de tot un any per il·lustrar la seva utilitat. A Madrid l'estalvi puja fins als 1.800 euros, a Barcelona a 2.200 euros i a València a més de 3.000 euros.  A més, la ministra ha remarcat que s una mesura històrica que aposta pel transport públic i la lluita contra el canvi climàtic. Sánchez ha remarcat que el govern espanyol treballa per facilitar la renovació d'aquests abonaments, ja que Renfe manté els abonaments gratuïts de Rodalies i Mitjana Distància continuen sent gratuïts durant tot el 2023. Igual que al setembre, per adquirir l'abonament cal dipositar una fiança de 10 euros pels títols de Rodalies i de 20 euros per Mitja Distància.