La cara visible de Renfe quan es produeix un moment de col·lapse a Catalunya és Antonio Carmona, que des de fa anys és l'encarregat de donar explicacions sobre les incidències davant els mitjans. Ara, el nou president de la companyia, Álvaro Fernández Heredia, ha decidit cessar-lo de les seves funcions i l'ha relegat a responsable de relacions institucionals i portaveu de Renfe a Catalunya, segons ha avançat La Vanguardia. Poc després de l'arribada de Fernández al capdavant de l'operadora pública, va apartar Carmona de la presa de decisions de Rodalies i va nomenar Josep Enric García Alemany com a nou director operatiu, que assumia les tasques de Carmona, mentre que aquest es quedava amb la part més institucional de Renfe, però continuava apareixent com a director davant els mitjans. Ara, García Alemany s'ocuparà de totes les funcions, tot i que, encara no ha fet cap compareixença pública. Antonio Carmona va començar a treballar a Renfe fa vint-i-tres anys com a ajudant ferroviari, però feia dues dècades que es dedicava a les relacions amb la premsa.

Antonio Carmona no és l'únic alt càrrec nomenat pels anteriors presidents de Renfe que han estat apartats de les seves funcions i substituïts per altres persones externes de la companyia i sense experiència en el sector ferroviari, unes decisions que segons La Vanguardia, està provocant un gran malestar entre els treballadors. A escala internacional, la responsable de la divisió de Renfe Internacional, Susana Lozano, també ha estat substituïda. 

Acomiadaments a Renfe

El passat mes de maig, Renfe va decidir acomiadar dos treballadors acusats de sabotatge al servei de Rodalies en la vaga de sindicats minoritaris dels dies 26 de març i l'1 d'abril. El tercer treballador investigat manté un expedient obert per també donar "indicacions errònies" i provocar la supressió de fins a 40 trens de l'R1 i l'R3, i puntualment l'R4. "Un dels treballadors ja ha estat acomiadat. Va actuar de manera individual i malintencionada per afectar el servei de Rodalies, i es van suspendre prop del 50% de trens regionals cap al sud de Catalunya", va detallar aleshores, Antonio Carmona. "L'altre treballador segueix amb l'expedient obert. L'assessoria jurídica analitzarà quins camins i accions a emprendre", ha continuat Carmona.

Els trens afectats el dia 1 d'abril, última de les jornades de vaga de 24 hores convocades per sindicats minoritaris contra el traspàs de Rodalies i contra la privatització de Renfe Mercaderies, no van circular després que s'haguessin donat ordres errònies als treballadors a qui s'indicava que els seus trens no havien de sortir quan sí que ho havien de fer. El cas es va deixar en mans de l'assessoria jurídica de Renfe i finalment s'ha optat per rescindir el contracte d'un dels dos treballadors acusats de sabotatge.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!