El Jutjat Contenciós Administratiu número 11 ja té la denúncia promoguda per Drets, Òmnium, ANC i la Plataforma Pro Seleccions Catalanes demanant la suspensió de l'ordre de la delegada del Govern a Madrid que prohibeix l'entrada d'estelades a la final de la Copa del Rei entre el Barça i el Sevilla al Vicente Calderón. El recurs també demana que la delegada faci una nova ordre que digui que es podran portar estelades al partit. Concretament, el text diu: "Adoptar la mesura cautelar d'ordenar a la delegada del Govern a Madrid l'emissió d'una nova ordre a les forces o cossos de seguretat declarant de forma expressa que les banderes estelades no estan incloses per se en l'àmbit de l'aplicació de l'apartat 1 de l'article 2 de la llei 19/2007" i que, per tant, es poden portar al partit i exhibir-les a l'estadi Vidente Calderón el proper 22 de maig.

L'altre recurs que va camí de Madrid és el del Barça. Segons el club, que ha fet pública l'acció judicial en un comunicat, el club ha presentat un recurs contenciós administratiu perquè se suspengui la prohibició d'entrar al Vicente Calderón durant la final de la copa del Rei entre el Barça-Sevilla amb l'estelada. És un recurs especial per a la protecció de drets fonamentals i inclou una petició de mesura cautelar de suspensió de la resolució que va anunciar aquest dimecres la delegada del Govern a la Comunitat de Madrid. La petició és idèntica a la que presenta també Drets, amb el suport d'Òmnium, l'ANC i la Plataforma Pro Seleccions Catalanes

El fonament jurídic del recurs es basa en la vulneració del dret fonamental a la llibertat d'expressió i en la falta de fonament de la mesura, "perquè pressuposa una voluntat ofensiva en l'exhibició de banderes estelades", diu el club.

Els serveis jurídics del Barça van estar en contacte des de dimecres amb els advocats de Drets per compartir opinions a l'hora de redactar els recursos que aquest dijous s'han presentat a Madrid. 

Ordre immotivada, injustificada i desproporcionada

El recurs de drets defensa que l'estelada és un símbol amb càrrega política i que per aquest mateix motiu, davant l'exercici de la llibertat d'expressió, la seva prohibició està "immotivada i injustificada, és desproporcionada" i que implica una "censura prèvia". 

El recurs es presenta per a la protecció dels drets fonamentals de la persona, i explicita que l'ordre "vulnera el dret a difondre lliurement els pensaments, idees i opinions". El recurs parla obertament de "censura a la llibertat d'expressió" argumentant que la prohibició vulnera el dret de la llibertat d'expressió i el de la llibertat ideològica.

El recurs de Drets va en nom d'un dels aficionats que té entrada i que pretén anar a la final amb l'estelada. El text s'agafa a la resolució del Parlament de Catalunya que descriu l'estelada com a símbol d'un anhel i d'una reivindicació democràtica, legítima, legal i no violenta, i qüestiona els arguments de la delegada del Govern a l'hora de fer la prohibició equipara l'estelada amb símbols que fomenten els comportaments violents o terroristes. El recurs denuncia que "ni l'ordre de la delegada del Govern, ni en les explicacions públiques posteriors, hi ha l'explicació o motivació de per què aquest símbol de controvèrsia política" s'ha inclòs en l'àmbit d'aplicació de l'article de la llei que prohibeix els símbols violents. Segons el recurs, "resulta evident que no existeix empara legal per dictar l'ordre". 

Divendres, dia clau

El Contenciós Administratiu ha de resoldre ràpidament si accepta el recurs i, un cop acceptat, si suspèn la prohibició. Aquest divendres hauria de respondre, perquè també ha de donar temps a presentar recursos per part de la Delegació del Govern. I tot això ha de passar abans de diumenge, que és quan hi ha la final de la Copa.

Quan arribi a Madrid el recurs del Barça, els recursos s'acumularan en el mateix jutjat, perquè es puguin estudiar conjuntament i resoldre amb un criteri únic.

Descarrega't el recurs, aquí