L'onada de calor dels últims dies ha deixat uns registres molt alts de temperatures. En diverses poblacions catalanes, la majoria d'elles situades a l'interior, s'han registrat les temperatures més altes de l'última dècada. Aquest divendres la calor persistirà en tot el país, per la qual cosa el Servei Metereològic de Catalunya (Meteocat) manté divuit comarques en alerta moderada o alta.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, va anunciar el dimecres que s'activava el pla Prosicat i va apuntar també que la campanya contra incendis al bosc s'avançava pel perill alt de foc davant de les altes temperatures, que han provocat múltiples microincendis a Catalunya. Per la seva part, el Meteocat porta tota la setmana advertint de les altes temperatures i avui manté l'avís per a diversos territoris de la demarcació de Lleida i Girona.

En les últimes hores, s'han multiplicat les temperatures. Segons ha informat el Meteocat, ahir diverses poblacions van superar amb escreix el rècord de calor el mes de juny. És el cas de Vila-rodona (Alt Camp), on es van assolir els 35,4ºC; Castellnou de Bages i Artés (Bages), on les temperatures van arribar a marcar 37,9ºC i 38ºC respectivament; Guardiola de Berguedà (Berguedà), on es va igualar el rècord de 38ºC. Al Pirineu, també hi va haver importants xifres: en Prat d'Agulló (Cerdanya), situat a 2.143 metres, es va arribar a 23,4ºC i a Salòria i Certascan, situats a 2.451 i 2.400 metres, el termòmetre va marcar 21,2ºC i 20,9ºC. Rarament, a l'alta muntanya se superen els 20ºC un dia de juny.

 

Les temperatures màximes en el dia 15 de juny en Catalunya / Meteocat

Per demarcacions

L'alerta de temperatura per avui es mantindrà en risc moderat entre les 12 del migdia i les 6 de la tarda en la majoria de comarques de les Terres de l'Ebre (Priorat, Ribera d'Ebre, Baix Ebre i Terra Alta).

Per la seva part, a la mateixa franja horària, diverses comarques de les demarcacions de les Terres de Ponent, la Catalunya Central i Girona se situen en un risc alt, com en les últimes hores. Es tracta de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Pla de l'Estany, el Gironès i Selva (Girona); el Bages i Anoia (Catalunya Central); la Segarra, l'Urgell, la Noguera, el Pla d'Urgell, les Garrigues i el Segrià (Ponent) i la Conca de Barberà (Camp de Tarragona.

Alertes de temperatura a Catalunya per al dia 16 de juny / Meteocat