La ciutat italiana de Siracusa (Sicília) ha arribat avui als 48,8 graus de temperatura, segons el Servei Informatiu agrometeorològic (SIAS) del govern sicilià, en plena onada de calor que està rostint la zona meridional de país. Aquesta temperatura suposa un nou rècord a Europa, després de la marca més gran registrada oficialment amb anterioritat, els 48 graus d'Atenes el 1977, segons ha explicat el meteoròleg Manuel Mazzoleni. La dada d'avui a Sicília només està pendent de ser validada.
El mapa del SIAS mostra que l'estació de Siracusa, la ciutat costanera a l'extrem oriental de Sicília, ha registrat avui 48,8 graus, segons l'última actualització de les dades, publicada a les 16.00 locals (14.00 GMT). A la resta d'aquest territori se superen els 45 graus en diversos punts, especialment en àrees de l'interior. El governador de Sicília, Nello Musumeci, ha demanat que es declari l'estat d'emergència nacional a La Madonia, una zona muntanyosa propera a Palerm, la capital siciliana.
Itàlia viu la setmana més càlida de l'any i tota la seva zona sud es troba en alerta a causa d'una onada de calor provocada per un anticicló subtropical africà batejat com a Llucifer, i que es mantindrà almenys fins a finals de setmana.
A l'illa de Sardenya s'han assolit pics de 43,1 graus, i a Calàbria (la punta de la Bota italiana) s'han fregat els 42. A Campània, amb capital a Nàpols, i al Laci, Roma, s'ha arribat als 40 graus.
Aquesta situació s'ha agreujat pels nombrosos incendis que s'estenen per la Itàlia meridional, sobretot a Sicília, on s'ha hagut d'evacuar els habitants d'algunes zones, i a Calàbria s'ha hagut de mobilitzar l'Exèrcit per lluitar contra el foc. En aquesta jornada de dimecres s'ha sol·licitat el suport aeri a un total de 32 focus: deu a Calàbria, 9 a Sicília, 4 a Sardenya, 4 a Basilicata, 2 a Campània, 2 al Laci i 2 a Pulla.
L'associació agrícola Coldiretti ha estimat que l'onada de calor ha fet que els incendis es tripliquin en comparació amb la mitjana entre el 2008 i el 2020.
Coincidint amb aquesta onada de calor, la conselleria d'Interior catalana ja ha preparat i alertat els dispositius de risc de prevenció d'incendis, a més de tancar alguns accessos a Parcs Naturals com el de Montserrat, Montsec o el Montmell. Interior també ha demanat que els pagesos llaurin els camps, per evitar la propagació del foc en cas d'incendi. "Cal molta precaució, fa molts anys que no ens trobem en un episodi d'altes temperatures, baixa humitat, d'uns set dies de durada i després d'un llarg període de sequera, fet que el fa especialment perillós i que eleva el risc d'incendi del país", ha assegurat el secretari d'Agenda Rural del Departament d'Acció Climàtica, Oriol Anson.
Les zones més afectades seran les comarques d'interior, on se superarà la temperatura dels 40 °C, mentre que a la costa es traduirà en forma de xafogor. Ara bé, com a ciutadans, què podem fer per sobreviure a aquesta onada de calor? La Creu Roja recorda algunes pautes:
Mantenir-se allunyat de la calor
Cal evitar sortir i fer activitats que puguin resultar esgotadores durant el moment més calorós del dia. Si algú ha de romandre a l'exterior, que ho faci a l'ombra, amb roba i calçat frescs. A més, no s'han de deixar nens o animals en vehicles estacionats i, si és necessari i possible, passar 2 o 3 hores del dia en un lloc fresc.
Tenir la casa a la temperatura més freda possible
Mantenir durant el dia les persianes baixades i apujar-les a la nit. Evitar l'ús d'aparells elèctrics, buscar els corrents d'aire i facilitar-les.
Conservar el cos hidratat i fresc
Utilitzar roba lleugera, donar-se dutxes fredes, beure aigua de forma regular, fer àpats lleugers i prioritzar aliments com amanides, fruites, verdures, gaspatxos o sucs.
Tenir en compte les persones vulnerables
Poden necessitar ajuda en els dies calorosos. Si algú que coneixes està en risc, ajuda'l amb consells adequats i suport.
Anar al metge
És essencial si es té algun problema de salut important, per si fa falta alguna mesura excepcional en aquests dies de calor. Sobretot si es pateix alguna malaltia de risc important o es prenen medicaments que poden incrementar els efectes de la calor. I no s'ha d'oblidar que no ens hem d'automedicar mai.
Dificultats per dormir
Durant aquestes nits que superen els 20 °C és recomanable mantenir les finestres obertes perquè passi aire. També pot ajudar l'aire condicionat i el ventilador, tot i que no gaire estona perquè consumeix força energia. Així mateix pot ajudar una dutxa tèbia o dormir amb bosses de gel.