Amb l'onada de calor en ple apogeu, les autoritats sanitàries han llançat una sèrie de recomanacions perquè ens ajudin a pal·liar els efectes de les altes temperatures, especialment en els sectors de més risc, com són els nens i la gent gran.

La dieta té també un paper molt important a l'hora de combatre la calor. En aquests casos, el primer consell i el més important és beure aigua amb freqüència, durant tot el dia i no només quan es tingui set. Almenys dos litres són necessaris diàriament, i millor tèbia que molt freda, per compensar les importants pèrdues d'aigua que pateix l'organisme i que li dificulten la regulació de la temperatura mitjançant els mecanismes habituals. També es recomana beure algun tipus d'infusió amb menta, que resulta molt refrescant i envia estímuls als receptors del fred del nostre organisme, la qual cosa alleuja la sensació de calor.

Cal procurar evitar les coccions fortes i els plats molt elaborats, optant per versions més senzilles i fresques. Cada àpat ha de contenir una ració de verdures fresques i fruita en lloc d'un altre tipus de postres i és millor dinar i sopar aviat en lloc de tard.

Quins aliments són els millors

Tenint en compte aquests aspectes generals, hi ha una sèrie d'aliments que s'haurien d'incorporar durant aquests dies a la dieta. Per exemple, i encara que sorprengui a més d'un, els menjars picants són molt adequats. Augmenten la sudoració del cos, la qual cosa al seu torn ajuda a regular la temperatura.

Les verdures de fulla verda, com els espinacs o les diferents varietats d'enciam, els créixens, la ruca i el kale tenen un alt contingut en aigua en la seva composició; aporten molt poques calories i són riques en vitamines i minerals, cosa que al seu torn contribueix a reposar els nutrients que perdem a través de la suor. L'api ajuda a eliminar toxines i augmenta la producció d'orina, mentre que els raves afavoreixen l'eliminació de la retenció de líquids.

Dos dels aliments clàssics de l'estiu, la síndria i el meló són absolutament recomanables. Igual com les verdures de fulla verda, el seu contingut en aigua supera el 90% de la seva composició. La síndria a més és rica en aminoàcids com la citrulina, l'alanina, l'àcid glutàmic o l'arginina, la qual cosa ens ajuda a pal·liar la falta d'energia que provoquen les altes temperatures. També el plàtan és una bona opció, perquè estimula la secreció de líquids corporals i ajuda a disminuir la tensió arterial.

El gaspatxo i les cremes fredes elaborades amb carbassó, pastanaga o porro són també molt adequats. Són saciantes i frescos i permeten una absorció gairebé completa dels nutrients perquè no s'escalfen a l'hora d'elaborar-los. Les mores, maduixes, baies i nabius tenen efectes antiinflamatoris i vasodilatadors, la qual cosa ajuda el cos a regular la temperatura.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat