El Gran Recapte d’aliments 2022, que organitza la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona, se celebra el 25 i el 26 de desembre a tot Catalunya. Aquest any la novetat és que torna la recollida física, aquests dos dies, però se celebren altres actes solidaris fins al 6 de desembre. La Fundació Banc dels Aliments ja va fer setmanes enrere una crida a la ciutadania perquè participi en el Gran Recapte d’aliments 2022, amb l’objectiu de superar el rècord. Aquest any el Banc dels Aliments ha tingut la demanda més gran d’aliments d’ençà de la seva creació, el 2014.

El Gran Recapte d’aliments 2022 es fa en format mixt i es poden fer donacions físiques i monetàries. Les cadenes de distribució han optat per un format o un altre. Amb els diners aconseguits s’adquireixen aliments com oli, llet i conservers, però també peix, carn i ous. La recollida física es fa en 1.800 punts de tot Catalunya.

Com fer donacions al Gran Recapte d’aliments 2022?

Per a fer donacions al Gran Recapte d’aliments 2022 es pot fer a través del web www.granrecapte.com del 25 de novembre fins al 25 de desembre. Als supermercats, els dies 25 i 26 de novembre es porta a terme la recollida física d’aliments amb presència de persones voluntàries en alguns punts de recollida. Des del 25 de novembre fins al 6 de desembre es podran fer donacions monetàries a les línies de caixa.

També es poden fer donacions als mercats i al comerç de proximitat de tot el país. Els mercats i el petit comerç s’afegeixen al Gran Recapte d’aliments 2022 amb recollides d’aliments o amb una campanya de donacions que es faran a través de l’app desenvolupada l’any passat o de l’adquisició de tiquets que es convertiran en aliments bàsics. Les donacions també es poden fer per BIZUM 33596. Les webs de les diferents cadenes de distribució d’aliments permetran fer donacions quan els clients facin la compra en línia.

Els objectius del Gran Recapte d’aliments 2022

La Fundació Banc dels Aliments, impulsora del Gran Recapte d’aliments 2022, té com a objectius principals lluitar contra el malbaratament recuperant excedents alimentaris aptes pel consum humà i lluitar contra la pobresa, fent arribar els aliments recuperats, a persones en situació de precarietat alimentària en el nostre entorn. En l’actual context d’inflació i crisi econòmica ha fet augmenta la demanda.

La fundació confia a recollir aliments per valor de set milions d’euros. Això suposaria aconseguir la quantitat més alta mai recollida i que es va assolir el 2020 amb motiu de la pandèmia. En l’anterior edició es van obtenir 3,6 milions d’euros. El Banc dels Aliments demana a la gent que doni més que en altres edicions del Gran Recapte d’aliments i avisa que el dret a l’alimentació del 20% més pobre de la població no està garantit pel 2023. Milers de voluntaris participaran aquest 25 i 26 en la campanya del Gran Recapte.

A finals d’octubre, els responsables del Gran Recapte d’aliments 2022 van fer una roda de premsa on van exposar que la situació. El president de la Fundació del Banc dels Aliments, Lluís Fatjó, va dir aleshores: “Mai hem tingut una demanda més alta”. D’acord amb dades de l’Idescat, a Catalunya hi ha un 26% de persones sota el llindar de la pobresa i l’exclusió social.

La inflació també ha afectat el mateix Banc dels Aliments, que durant l’any rep donacions econòmiques amb les quals compra productes bàsics. L’augment dels preus dels productes ha provocat que s’hagi disminuït en un 12% els quilos d’aliments que aporten. El Banc dels Aliments calcula que en els mesos vinents la llista de persones a les quals haurà d’ajudar augmentarà fins a les 250.000 persones, de les que 5.000 acudiran al servei per primera vegada. Aquesta xifra suposa que donen aliments a 30.000 persones més que abans de la pandèmia.