Gran part de Catalunya fa setmanes que es troba en fase d'emergència per sequera. En total, uns sis milions de catalans es troben amb restriccions sobre l'ús d'aigua en el seu dia a dia. Aquestes restriccions cerquen estalviar contra més aigua millor, per tal que les pitjors conseqüències de la sequera s'endarrereixin el més possible i, si pogués ser, que no arribin abans que plogui. Perquè es compleixin aquestes restriccions s'han imposat una sèrie re multes que poden arribar a milers d'euros. 
 

🚱 Aquestes són les restriccions d'aigua a Catalunya en l'emergència per sequera: sis milions d'afectats


🚿 Dutxes 'express' per la sequera: menys de tres minuts, com es controlen i on s'aplica
 

Sancions de 750 a 3.000 euros per la sequera

Les multes per infringir les restriccions d'aigua es poden enfilar fins als 3.000 euros. Depèn del grau de gravetat, les multes es classifiquen en tres categories:

  • Infraccions lleus (fins a 750 euros de multa).
  • Infraccions greus (des de 751 fins a 1.500 euros).
  • Infraccions molt greus (des de 1.501 a 3.000 euros).

Quines accions poden ser punibles? Per exemple, s'inclou dins d'infraccions lleus fets com rentar un cotxe fora d'un túnel de rentat o regar un jardí petit. Les infraccions greus cauran sobre aquells ciutadans o entitats que reguin jardins de  1.000 a 3.000 m² o omplir piscines de 72 a 300 m², entre altres. Finalment, les infraccions molt greus persegueixes fet que tenen un gran impacte hídric com regar jardins de més de 3.000 m² o omplir piscines de més de 300 m². 

Depèn de com fes algunes accions es poden considerar punibles o no. Per exemple, en el cas que rentéssim el cotxe a casa podríem estar incorrent en una infracció lleu, tanmateix, sí que podem rentar el nostre vehicle en un túnel de rentatge. En aquests espais es disposa de sistemes de recirculació, és a dir no es llença l'aigua com si que passaria en un espai particular. Un altre exemple seria el fet que no es pot utilitzar aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant privades com públiques, excepte si és per a la supervivència de l'arbrat o jardins botànics públics (en fases I i II) sempre que es faci amb aigües regenerades o freàtiques, com ja fa l'Ajuntament de Barcelona, per exemple. En cas d'arribar a la fase d'emergència III, el reg amb aigua no potable només es permetrà per a la supervivència d'arbres de caràcter singular o monumental.

Més inversions en el sistema de l'aigua 

Per evitar que en un futur, una situació com l'actual es repeteixi, el Consell Executiu un traspàs de 122 milions d'euros de la tresoreria de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de l'any 2023 al pressupost de l'agència per al 2024 per al finançament d'inversions infraestructures del cicle de l'aigua compromeses, com ara la reparació de les fuites a les xarxes municipals. D'aquesta manera el Govern garanteix que els ens locals podran fer les inversions compromeses en el cicle de l'aigua en el passat exercici que, per diferents motius, no s'han pogut executar, segons ha informat la Generalitat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!