La sequera que arrossega Catalunya des de fa mesos ha portat el Govern a declarar l'estat en fase d'emergència al sistema Ter-Llobregat, del qual depenen 202 municipis i prop de 6 milions de persones. Entre les mesures que entren en vigor amb la nova fase, hi ha la reducció de la dotació d’aigua per habitant i dia a 200 litres, la restricció d’un 80% de l'aigua en els usos agrícoles, d'un 50% en la ramaderia, i d’un 25% a la indústria i en els usos recreatius. Totes les restriccions entraran en vigor aquest divendres, quan es publiquin al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Un dels sectors més preocupats davant l'escassetat d'aigua i amb la previsió gairebé nul·la de pluges, són els gimnasos i les instal·lacions esportives, en especial, per les dutxes. La situació de sequera ha portat a més de 40 centres esportius de Barcelona a proposar als seus usuaris dutxar-se en tres minuts per reduir el consum d'aigua. A més, els polsadors duraran 15 segons per facilitar la rapidesa.

🚿 Em puc dutxar al gimnàs? Així t'afecten les restriccions per la sequera
 

🚱 Aquestes són les restriccions d'aigua a Catalunya en l'emergència per sequera: sis milions d'afectats
 

Tancament del 25% de les dutxes

Els centres esportius municipals de Barcelona han hagut de tancar el 25% de les seves dutxes, una mesura anunciada pel consistori de la capital que busca forçar l'estalvi d'aigua a la ciutat amb l'entrada en fase d'emergència. "No és una mesura adequada, n'hi ha de més eficients", assegura a l'ACN Enric González, director tècnic d'instal·lacions dels gimnasos 'Duin', que gestionen el Centre Esportiu Municipal Cotxeres Borbó. La cadena fa mesos que va començar a instal·lar dutxes que regulen la pressió de l'aigua, fet que els ha permès reduir un 33% el consum, i demana que, amb les noves restriccions, el Govern concedeixi línies d'ajuts per fer inversions que permetin millorar la gestió de l'aigua. Tanmateix, l'Ajuntament de Barcelona va fer un pas més enllà i va anunciar que obligaria a tots els centres esportius d'equipaments municipals —un centenar— a tancar una de cada quatre dutxes per forçar l'estalvi a la ciutat. Alhora, va anunciar la posada en marxa d’una campanya comunicativa a tots els centres sota el lema "1 dutxa – 3 minuts" per fomentar l’ús responsable de l’aigua. 

Per la seva banda, l'Associació Catalana d'Entitats de gestió d'instal·lacions esportives públiques, Gestiona, ha impulsat la campanya 'Cada gota d'aigua resta!' a 44 centres esportius de Barcelona per promoure, que es limiti l'ús de les dutxes a 3 minuts per usuari. El president de Gestiona, Josep Viladot, ha afirmat que aquesta mesura vol sensibilitzar els usuaris i el sector i fomentar un ús de les dutxes "més eficient". La campanya també implica que aquests centres esportius tinguin "dosificadors" amb els quals es pot estalviar fins a 9 litres d'aigua per minut, i se'n repartiran uns 1.000 als usuaris perquè els puguin posar també als seus domicilis. Altres de les mesures que s'aplicaran a partir de la setmana que ve en aquests centres, hi ha també la renovació de l'aigua de les piscines amb aigua regenerada i que els polsadors de les dutxes durin uns 15 segons, per fomentar dutxes més ràpides, i calculen que amb aquestes mesures es pot reduir un 25% el consum d'aigua. Tanmateix, la mesura encara no s'ha aplicat de forma oficial a cap localitat catalana. 

🚗 Em poden multar per rentar el cotxe a casa amb les noves restriccions d'aigua per la sequera?
 

Tancament de dutxes

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha decidit tancar les dutxes de tots els equipaments esportius municipals. Així ho ha anunciat el consistori per poder donar resposta a les restriccions vinculades a la fase 1 d'emergència per sequera, que ha entrat en vigor aquest divendres. La mesura no afectarà, però, les instal·lacions que acullin competició federada. A banda, no obriran portes aquest estiu les dues piscines municipals descobertes, les del Parc Central i la Floresta, i només el Centre d'Alt Rendiment podrà reomplir la seva piscina descoberta.

Una decisió similar ha pres l'Ajuntament de Salt, que tancarà la meitat de les dutxes dels equipaments esportius municipals i instal·larà brides per reduir el temps de consum d'aigua. A més també es limitarà la pressió a les que quedin obertes per afavorir l'estalvi.