Una cinquantena de famílies afectades per l’esfondrament de 144 nínxols al cementiri de Montjuïc el setembre de l’any passat han presentat una querella criminal contra l’Ajuntament de Barcelona i més concretament, contra el regidor Eloi Badia, el gerent de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña i l’antropòloga responsable de l’exhumació i identificació de les restes humanes. Se’ls acusa d’un delicte de danys, profanació, falsificació de documents, prevaricació i malversació.

L’advocat Miguel Duran -del despatx Duran i Duran Abogados que porta el cas juntament amb el despatx Palacio Lassaletta- ha dit que és un cas clar de “lamentable negligència” i “manca de cura”. “La gent paga pel manteniment dels nínxols i aquí les autoritats han passat olímpicament de complir amb el seu deure", ha dit. Denuncia a més, que el tracte rebut pels difunts no va ser l’adequat: “Es va remoure tot, es van enviar retroexcavadores, tot es va barrejar", ha lamentat. 

afectats nínxols montjuïc cementiri. Gisela Rodríguez

Alguns dels afectats per l'esfondrament dels nínxols de Montjuïc/G.R

Han explicat que només hi ha 26 cossos identificats per les antropòlogues però exigeixen que es facin proves d'ADN a totes les restes ja que l'examen antropològic, segons recull la querella, es va fer de manera "superficial", "per tapar l'expedient" i amb simples "dades familiars i alguna fotografia".

"És un dol obert"

A l’acte hi han estat presents algunes de les famílies afectades, la seva portaveu Núria Miñana ha lamentat que gairebé un any més tard “no sabem on tenim els nostres difunts”. “És un dol obert que no podem tancar”, ha dit.

Miñana ha lamentat que l'Ajuntament no ha tingut "cap gest" amb els afectats i ha reconegut tenir un gran "sentiment d'impotència": "No hauria pensat mai que arribaria fins aquí", ha dit. 

Depurar responsabilitats

Els advocats esperen que es depurin responsabilitats “especialment en un ajuntament on hi ha un partit que sempre parla d'assumir-les”, ha dit Duran alhora que ha senyalat que tan bon punt la querella sigui admesa a tràmit el regidor Eloi Badia "hauria de dimitir" i si no ho fa, "l’alcaldessa Ada Colau l’hauria de cessar”.

Per José María de Palacio, també advocat del cas, l’alcaldessa hauria de demanar “perdó” o “fer un tuit referint-s’hi”. Ha destacat que és “el mínim” que hauria de fer un govern que es defineix com a “social”.

5.000 euros pel silenci 

Denuncien que el govern d'Ada Colau ha intentat "comprar voluntats" per 5.000 euros, és a dir, arribar a acords amb els afectats per evitar la vía judicial.

La querella l'han presentat els titulars d'una vintena de nínxols, que agrupen unes 50 famílies, i s'espera que se n'hi puguin afegir més per això s'ha posat en marxa una web de suport a les famílies https://afectatscementirimontjuic.com​. També s'hi poden afegir aquells que ja hagin signat algun tipus d'acord amb l'Ajuntament.