Un grup de famílies afectades per l’esfondrament de 144 nínxols al cementiri de Montjuïc presentaran una denúncia col·lectiva contra l’Ajuntament de Barcelona. Consideren que la manipulació de les despulles després de l’incident no va ser l’adequada, que hi va haver negligència administrativa i que el manteniment de la infraestructura és deficitari. 8 mesos després de l'accident només s'han identificat 56 cadàvers, queden encara moltes restes per classificar.

Segons l’advocat d’una part dels afectats, Miguel Duran, la denúncia s’està “acabant de perfilar” i es farà efectiva les pròximes setmanes. Duran ha dit a El Nacional que l’Ajuntament de Barcelona vol “tapar el cas” i ha comparat la seva actuació amb “la de Federico Trillo amb el Iak-42”, l’accident d’avió on van morir 62 militars espanyols i que va estar envoltat de polèmica per la mala identificació dels cossos.

Els denunciants demanen que “s’identifiqui fins a l’última despulla”, que es “reagrupin les restes de cada cadàver” i “una reparació” del dany moral i material a través d’una indemnització. Volen, a més, que els responsables reconeguin “explícitament” les seves culpes. Per a l’advocat, l’actuació de l’Ajuntament va ser errònia des d’un primer moment: “L’endemà de l’ensorrament, la primera mesura va ser introduir una excavadora. Hi ha restes que no es podran recuperar mai”, diu.

Duran, que s’ha afegit a la causa recentment i que col·labora amb l’advocat d’una altra part de les famílies, José María de Palacio, deixa clar que no busca “responsabilitats polítiques”.

Una indemnització de 5.000 euros

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona està “molt tranquil” amb la feina feta i assegura que no té cap notícia d’una possible denúncia col·lectiva.

El director general de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, ha explicat a aquest diari que fins ara, i després de fer els exàmens antropològics, s’han identificat 56 cadàvers i que en alguns casos, s’estan fent anàlisis d’ADN.

Segons ha dit, s’està en contacte amb les famílies afectades i amb una d’elles s’ha arribat a un acord d’indemnització. Miguel Duran ha criticat aquesta praxi i ha denunciat que l’Ajuntament pagui 5.000 euros a canvi de renunciar a qualsevol acció administrativa i judicial: “Estan oferint una quantitat ridícula”.

Valmaña ha explicat que hi ha 31 famílies que han decidit no fer soroll i amb qui l’Ajuntament s’ha compromès a donar un nou nínxol “bé en un lloc provisional, bé on el tenien abans, bé en qualsevol altre indret del cementiri de Montjuïc".

Per evitar més ensorraments, l’Ajuntament ha col·locat uns aparells que monitoritzen els moviments de terres del cementiri.