Has pres un te de bombolles recentment? Has vist pel carrer joves (i no tan joves) prenen una beguda amb unes estranyes boles a dins? Doncs això és el bubble tea o te de perles. Es tracta d'una beguda de te dolça i aromatitzada inventada a Taiwan. Les receptes varien, però la majoria d'ells té una base de te barrejada amb fruita o xarop de fruita o llet, i també n'hi ha amb versions granissades. 

Però, com es fan aquestes begudes? Els tes se sacsegen per barrejar els ingredients, fet que crea una espuma en alguns casos. En aquests casos, el te té unes boletes o perles de tapioca que es diuen boba, i d'aquí ve el seu nom. En alguns casos, aquestes boletes estan fetes de gelatina i cauen, pel seu pes, al cul del got. Normalment tenen gust de fruites i s'acaben bevent.

Què cal tenir en compte d'aquesta beguda?

"Amb el nom ja veus que hi pot haver diferents variants", destaca Mercè Gonzalo, dietista-nutricionista i portaveu del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat). "Per parlar nutricionalment d'aquesta beguda, però, cal tenir en compte els ingredients". En aquest sentit, constata que de te n'hi hauria d'haver sempre en aquesta beguda, tot i que subratlla que el valor nutricional pot canviar en funció de les combinacions. "Pot ser que tinguin fruita, llet o venir en forma de granissat".

te de burbujas unsplash

Un te de bombolles / Unsplash

"Les boletes són de tapioca, en la majoria de casos, un tubercle gelatinós que dona consistència a les boletes", tot i això, insisteix que és més en l’àmbit gastronòmic. "És peculiar, exòtic, la quantitat que en prenem no és gaire rellevant, per tant en relació amb el valor nutricional, és més la quantitat de llet o sucre per part de les fruites o si hi afegim llet que no pas una altra cosa". 

És més sa que un refresc?

Però, i comparat amb altres begudes, què? Gonzalo insisteix que podria ser equiparable a un refresc o un batut nutricionalment. "És de consum ocasional". Preguntada, tot just, per si aquesta beguda era millor que un refresc, la resposta és clara: no. Ara bé, una altra cosa seria comparar un refresc amb un te convencional, aleshores els paràmetres comparatius serien diferents i la portaveu del col·legi constata que es quedaria amb la segona opció. "Si li afegim llet, suc de fruita, sucres i no és una gran quantitat potser està bé, però sempre com a consum ocasional, com qualsevol altre refresc".

Per dir-ho d'una altra manera: "No és l'alternativa sana a la Coca-cola". D'aquesta manera, Gonzalo posa èmfasi en que és un producte per al consum ocasional o esporàdic i exòtic, però "no és el mateix que un te normal".

 

 

 

Imatge principal: dos gots de bubble tea / Unsplash