El malbaratament alimentari va augmentar un 8,9% a Espanya durant l'any 2018, segons dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, que assenyala que les llars que més aliments sense cuinar llencen a les escombraries són llars familiars, de fins a 49 anys, amb nens de menys de sis anys o bé parelles sense fills. Segons dades del panell de quantificació del Ministeri, del total d'aliments rebutjats, 1.127 milions de quilos eren productes sense utilitzar, i 212 milions, aliments cuinats.

En total, entre el gener i el desembre del 2018 les llars espanyoles van malgastar 1.339 milions de quilos, d'aliments o begudes, un 8,9% més que el 2017, o el que és el mateix: 109 milions de quilos o litres més que fa un any. Aquestes dades eleven la taxa total de malbaratament d'aliments sobre el total d'aliments comprats fins a un 4,6%, un 0,3 per cent més que el 2017.

El Ministeri justifica aquest repunt del malbaratament alimentari de llars fonamentalment per la primavera-estiu del 2018, quan va créixer un 10,5% a conseqüència de les altes temperatures. La part de receptes, és a dir, els 212 quilos d'aliments sense cuinar tirats al cubell de les escombraries, representen un 15,8% del total.

Què és el que llencem més?

Del total sense utilitzar, el que més es malgasta són fruites, hortalisses i verdures, que suposa un 46% del volum de productes sense utilitzar, seguit dels derivats làctics (13%). Al contrari, s'han registrat disminucions del malbaratament en el cas del pa (5%) i del peix (2,3%). D'altra banda, respecte a aliments cuinats, els plats basats en llegums, sopes, cremes i purés, i els plats amb base de carn i amb base d'arròs són les receptes que més acaben al cubell de les escombraries.

Els desaprofitaments més significatius en aquest apartat són les llenties, amanida verda i truita de patata. Així mateix, 8 de cada 10 llars reconeixen que llencen aliments i begudes a les escombraries. En aquest àmbit, un 81,5% de les llars llença productes tal com els van comprar, sense haver experimentat cap mena d'elaboració.

Respecte al perfil de l'usuari que més aliments llença a les escombraries, el panell del Ministeri destaca principalment llars familiars de fins a 49 anys, amb nens menors de 6 anys o parelles sense fills.

On es llença més menjar?

Per zones geogràfiques, Andalusia és la regió que malgasta més volum de productes sense utilitzar, seguida del Llevant, l'àrea metropolitana de Madrid, nord-est peninsular (Catalunya i Aragó), nord-oest i centre peninsular, i Barcelona metropolitana.

Andalusia també és la regió que malgasta més volum d'aliments elaborats. Després ve l'àrea metropolitana madrilenya, el nord-oest peninsular, Llevant, nord-centre, nord-est peninsular i Barcelona metropolitana. Reduir el malbaratament alimentari és un dels objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030 de l'ONU.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat