La Fiscalia és partidària de demanar només pels delictes de rebel·lió o sedició el lliurament del president de la Generalitat Carles Puigdemont a les autoritats belgues a la primavera, quan el Suprem decideixi sobre el seu processament.

L'objectiu és evitar que Bèlgica lliuri Puigdemont per delictes menors com desobediència, prevaricació o malversació, i no per rebel·lió o sedició, ja que en aquest cas el Suprem només podria jutjar-lo pels delictes pels quals sigui lliurat, cosa que generaria una situació "inacceptable" per a la Fiscalia, segons han indicat fonts del ministeri públic.

La Fiscalia defensa que la petició es limiti als delictes més greus, encara que impliqui el risc que, si es produeix a Bèlgica o en un altre país que plantegi problemes similars a l'hora de fer lliuraments per delictes d'aquest tipus, el judici hagi de celebrar-se sense Puigdemont.

L'ordre de detenció se sol·licitaria quan el jutge del cas obert al Suprem pel procés independentista, Pablo Llarena, decideixi sobre el processament dels implicats, cosa que previsiblement serà al març o a l'abril.

La Fiscalia va modificar la seva petició de detenció quan el gener passat Puigdemont va viatjar a Dinamarca, i la va delimitar únicament als delictes de "rebel·lió i/o sedició", amb l'objectiu precisament que no quedés impune per ells en cas de ser extradit. Tot i això, el jutge Llarena va rebutjar en aquell moment cursar l'euroordre al·legant que hauria permès a Puigdemont trobar una escletxa legal per delegar el seu vot al Parlament de Catalunya.

Ara, la Fiscalia és partidària de fer el mateix i que l'ordre d'arrest es cursi només per aquests delictes, encara que el jutge pot decidir tramitar-la per tots o només per alguns o fins i tot limitar-se a reactivar l'ordre que en un principi va cursar a Bèlgica i després va retirar, que els englobava tots.

En cas de trobar-se en aquell moment Puigdemont a Bèlgica i si es demanés per tots els delictes, aquest país podria restringir la detenció del president als tipus més lleus, ja que el seu Codi Penal no recull la rebel·lió en els termes en els quals es tipifica a la legislació espanyola. Aleshores, en el cas que Bèlgica no lliurés Puigdemont per rebel·lió o sedició, el Suprem no podria suspendre'l en les seves funcions en aplicació del que preveu la Llei d'Enjudiciament Criminal, perquè no estaria en presó preventiva i aquest és un dels requisits per a això, juntament amb el processament.

L'article 384 bis d'aquesta norma assenyala que davant "un acte ferm de processament i decretada la presó preventiva per delicte comès per persona integrada o relacionada amb bandes armades o individus terroristes o rebels, el processat que estigués ostentant funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès en l'exercici d'aquest mentre duri la situació de presó".