La gestió de l'ordre públic s'ha convertit en una de les paraules clau de la negociació que han iniciat els tres partits independentistes per aconseguir poder investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat de Catalunya. Les funcions de la Brigada Mòbil i de l'ARRO dels Mossos, quines eines han de fer servir i com s'han de fiscalitzar les actuacions són temes que estan sobre la taula en les converses entre Esquerra, Junts i la CUP.

Malgrat l'acord que hi ha entre Esquerra i la CUP per no fer servir les llançadores de foam fins que Interior no publiqui el protocol d'actuació, tothom coincideix que després de formar govern, caldrà obrir el meló sobre l'ordre públic. Però tots els partits saben que el debat s'ha de fer al Parlament de Catalunya, que és qui pot legislar i regular sobre aquest tema.

Però el major Trapero, el cap del cos, sembla que no vol esperar ni el Govern ni el nou titular d'Interior i ja ha començat a "repensar" el model d'ordre públic dels Mossos d'Esquadra. El cap del cos ha organitzat un "consell de savis" amb tres persones de la seva confiança per analitzar els aldarulls del darrer mes i elaborar un seguit de propostes des de l'àmbit policial per pressionar sobre aquest nou model, que haurien de decidir els polítics del Parlament de Catalunya i la nova cúpula d'Interior.

Tres intendents propers a Trapero per repensar la Brimo

Entre les persones que han estat citades els darrers dies pel major Josep Lluís Trapero hi ha el mateix cap de la Brigada Mòbil, l'intendent Xavier Pastor; l'intendent Amadeu Domingo, qui va ser adjunt al director de la Policia Jordi Samsó (PSC); i l'intendent Josep Antoni Saumell, cap de la Divisió Tècnica de Planificació de la Seguretat.

Els tres són homes de confiança del major Trapero i, juntament amb ell mateix, han iniciat unes reunions tècniques a Egara per "repensar" el model d'ordre públic de la policia catalana. Cap dels tres és especialista en ordre públic. Pastor és el cap dels antiavalots de la policia catalana des del 2019; sense haver fet carrera en aquesta unitat d'ordre públic, el gener del 2019 el comissari Esquius el va col·locar al capdavant de la Brimo després d'haver creat l'àrea de mediació. De moment, però, encara no ha pogut endinsar-se en la complicada unitat del cos, que lidera realment el seu segon, un inspector.

Avançar-se al Parlament i al nou Govern

Més enllà dels no coneixements en ordre públic dels tres experts dels quals s'ha rodejat Trapero, sobta que el cap del cos vulgui avançar-se al Parlament i, sense esperar ni nou Govern ni saber qui serà la nova consellera o nou conseller d'Interior, iniciar la remodelació d'un dels punts calents de la negociació: l'ordre públic.

Des del Departament d'Interior asseguren que no han fet cap petició a la Prefectura del cos per iniciar cap remodelació del model d'ordre públic de la policia catalana. Per tant, s'entén que és una maniobra que fa el major Trapero per anticipar-se al Parlament i al nou Govern.

Cap novetat

El major Trapero va participar fa una setmana en una jornada organitzada pel síndic de greuges i el Departament d'Interior sobre l'ordre públic i en la seva declaració no va aportar gaires novetats i va centrar les seves peticions, com la de millorar la comunicació entre comandaments —que no té res a veure amb el model— i millorar la captació d'imatges —els Mossos ja tenen helicòpter, drons i les càmeres dels mateixos agents del GOAP—, en coses concretes tècniques i no nuclears sobre el model.

 

trapero / ACNEl major Trapero, en una imatge d'arxiu / ACN

El major no va entrar a valorar el model, malgrat dir que parlava del model. Sí que va voler posar línies vermelles sobre el paper de la policia, centrant-se en l'acció judicial o penal en l'àmbit de l'ordre públic i no en l'acció governativa de la policia en la gestió dels aldarulls i les protestes al carrer.

Portal de Transparència de l'Ordre Públic

Paral·lelament a aquest "consell de savis" organitzat per Trapero, avui el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha anunciat que s'obrirà un portal a internet que servirà per conèixer totes les dades relacionades amb les actuacions d'ordre públic dels Mossos.

Es preveu que Sàmper no segueixi sent conseller de l'Interior, però els darrers dies ha presentat diverses idees, com aquest portal o una nova comissaria, que les haurà de fer oficials la propera consellera o conseller del ram.

El portal que avui ha anunciat Sàmper estarà vinculat al web del Departament d'Interior i disposarà d'informació vinculada a les diferents convocatòries que es facin, com també a la gestió que facin els equips d'ordre públic dels Mossos. Tot i que el conseller ha dit que es podria seguir en temps real, les dades de les actuacions de la Brimo i de l'ARRO no estaran disponible fins al cap d'un mes de la celebració de la concentració. Interior no ha volgut fer públic un calendari real sobre l'activació d'aquest portal web.