Un dels sectors que tampoc no s’ha escapat dels efectes de la pandèmia del coronavirus ha estat la indústria del sexe. Són molts els locals on es practica l’intercanvi sexual, des de prostíbuls, fins a clubs d’intercanvis de parelles o saunes masculines, entre d’altres. Mouen molts diners i una quantitat important de persones que, a dia d’avui, resten a l’espera d’unes reobertures que ni els mateixos propietaris saben del cert com afrontar.

Com ja és conegut, respecte a la prostitució o els intercanvis sexuals que es poden produir en aquest tipus de locals, existeix un buit legal per part de l’administració, perquè no hi ha un marc jurídic propi que ho reguli. Per això, aquests espais on es practica l’intercanvi de sexe es troben registrats com a discoteques, pubs, bars o, en definitiva, clubs d’oci nocturn, fet que els ha permès la reobertura a partir de la fase 3 de la desescalada.

Els prostíbuls

Després de molts intents per poder parlar amb propietaris de prostíbuls d’arreu de Catalunya, despenja el telèfon la Marina, una de les responsables del Club Calipso de Cabrera de Mar, un dels molts locals privats catalans on es practica l’intercanvi sexual amb prostitutes. Abans de presentar-nos, la Marina anuncia que té moltes noies noves disponibles i que tenen de nou el local obert —com la majoria del sector—, a l’espera de recuperar vells clients i rebre’n de nous.

La seva trajectòria és llarga i malgrat tenir una bona base prèvia de clientela que els visitava habitualment, asseguren que els tres mesos que han tingut la persiana abaixada ho han notat, i molt. Des de fa tres setmanes van tornar a obrir i la responsable reconeix que hi ha menys públic, “entenem que la situació ha canviat i molts clients s’han quedat sense feina i, per tant, sense ingressos”. I quines mesures prenen? “Ara a l’entrada mesurem la temperatura i desinfectem les mans i les sabates”. Una situació que els ha fet canviar alguns protocols i ser més estrictes quant a la seguretat, pel bé del personal i dels clients. “Abans d’obrir vam fer el test a totes les noies que treballen amb nosaltres i al personal del local. Ara la majoria de noies no surten i és obligatori l’ús de la mascareta”.

Club Calipso 1

Imatge de l'exterior del Club Calipso, al seu pas per l'N-II. Font: Google Maps

I un cop dins, quines mesures s’apliquen? “El que passa a les habitacions depèn de cada persona, la responsabilitat és individual de cada noia i de cada client”. La Marina ens explica que l’aforament també ha canviat, si abans al Club Calipso hi podien entrar 200 persones, ara només permeten l’accés a 94.

Clubs de 'swingers', locals d’intercanvi de parelles

A la zona alta de Barcelona, al barri de Sarrià, es troba un dels locals on es practica l’intercanvi de parelles, l’Oops! Barcelona. Ens obren les portes la Gala i en Toni (sobrenom que utilitzen per donar-se a conèixer dins el món swinger), una parella que es va endinsar en aquesta pràctica ara fa tres anys i mig. Des de fa dos anys, en són els responsables.

“El fet de fer intercanvi reforça molt més la confiança entre la parella. La família se’n va adonar en veure’ns més units que mai!”

Tant la Gala com en Toni, que estan junts des de fa 22 anys i tenen en comú dos fills petits, a banda de gestionar l’Oops tenen altres feines. La Gala és mestra i en Toni autònom, un fet que els ha ajudat a tirar endavant aquests mesos que l’Oops és tancat.

Oops2

Oops Barcelona ofereix unes vistes inèdites de tota la ciutat. Font: Oops Barcelona

“En un local com aquest, en una festa de cap de setmana, poden arribar a agrupar-se unes 320 persones”, que equival a unes 160 parelles o noies, que tenen l’accés lliure, i ara resten a l’espera de saber com serà la reobertura.

“Nosaltres funcionem com les discoteques. Podríem obrir a la fase 3”, expliquen en Toni i la Gala, que prefereixen observar el seu entorn i esperar a reobrir amb totes les garanties i mesures de seguretat a partir del setembre. “Els locals que han obert hem vist que anuncien que hi ha d’haver espai entre parelles i l’ús de mascaretes és obligatori, però en un local com el nostre, quin sentit té?”, es pregunta la Gala tota sorpresa.

“Coneixem molta gent i molts ens pregunten quan obrirem. Les parelles han estat compartint molts moments al llarg d’aquest confinament, però es nota que es troba a faltar el joc i sortir de nou a treure el cap per l’Oops”.

Oops3Zona del bar de l'Oops Barcelona. Font: Oops Barcelona

Saunes masculines

Un altre dels espais concorreguts per gais i homes bisexuals que busquen l’intercanvi sexual amb altres homes són les saunes masculines, locals habilitats amb diferents espais on els seus clients es passegen lliurement prenent una copa, relaxant-se o coneixent altres homes que busquen el mateix que ells.

En Jesús, un dels responsables de la Sauna Bruc de Barcelona, ens explica que han patit els efectes del coronavirus sobretot en el terreny econòmic, ja que han hagut d’implementar un ERTE entre els treballadors. Ara, però, han reobert de nou aquesta setmana i ens explica les mesures que duen a terme per evitar nous contagis. “El client s’ha de rentar les mans amb gel desinfectant i se li pren la temperatura quan entra al local. Si dona més de 37,5ºC, s’haurà de tornar a prendre la temperatura al cap d’una estona per assegurar-nos que no és febre, sinó que pot ser del cop de calor del moment d'arribar. S’ha de venir amb mascareta de manera obligatòria, tot i que no és obligatori el seu ús si es pot mantenir la distància de seguretat”.

“A les zones on hi ha intercanvi sexual cada client té la responsabilitat d’escollir què fa i com ho fa. Cadascú és responsable de si mateix, tot i que hem intensificat l'oferiment de gel desinfectant a les cabines, tal com teníem abans”.

sauna de vapor   pixabay

Imatge de recurs d'una sauna de vapor. Font: Pixabay

Pel que fa a l’aforament, també s’ha hagut de limitar, tant pel que fa als espais en qüestió —les saunes i la piscina—, com pel local en si, on ara només hi poden accedir 100 persones, a diferència de les 168 que hi podrien arribar a entrar.

En Jesús reconeix que, malgrat que ofereixen una discreció absoluta amb els clients, els ha arribat la notícia que alguns d’ells han mort directament o indirectament per culpa del coronavirus durant la pandèmia, quan tenien el local tancat. Per això donen tanta importància a establir unes mesures per evitar nous contagis, amb les quals pretenen mantenir un control més estricte de la situació i vetllar pel benestar dels clients i del personal en tot moment.

Respecte a la reobertura l’afronten amb il·lusió, tot i saber que costarà tornar a agafar el ritme que tenien abans d’afluència. “Sabem que, a la llarga, els nostres clients tornaran pel servei que donem”.

Unes reobertures que, si encara no s’han produït, es preveuen imminents, en les quals s'apel·la a la responsabilitat individual i es pretenen aplicar totes les mesures de seguretat possibles per evitar nous contagis, tant pel que fa als usuaris que freqüenten aquests locals com pels mateixos responsables i personal.