Prop de 200.000 persones s'han apropat a la basílica de Sant Pere per acomiadar-se de Benet XVI durant els tres dies de capella ardent previs al funeral que se celebrarà aquest dijous 5 de gener. Segons les últimes dades facilitades per l'oficina de premsa de la Santa Seu, des que s'han obert les portes a les 7.00 hores fins a les 18.00, quan s'ha tancat l'accés a la basílica per poder preparar el cos del papa emèrit per al funeral, s'han comptabilitzat 60.000 persones, les quals se sumen a les 135.000 que fins ara havien passat a retre homenatge al cos de Benet XVI, que es trobava davant del monumental baldaquí de Bernini. La xifra total, per tant, s'eleva a 195.000 fidels que han volgut dir adeu a qui va ser papa durant gairebé vuit anys, registrant així una afluència molt superior a la prevista per les autoritats italianes. 

Les restes del pontífex emèrit han reposat des de dilluns al costat de l'Altar de la Confessió, on milers de fidels s'han apropat durant tres dies formant ordenades i llargues cues als voltants de la plaça de Sant Pere. Precisament, en aquesta plaça tindrà lloc aquest dijous el funeral de Benet XVI, que serà presidit pel papa Francesc, encara que oficiat a l'altar pel cardenal Giovanni Battista Re. El Vaticà ja ha començat els preparatius per un solemne acte que espera acollir prop de 65.000 persones, segons les últimes dades de la prefectura de Roma.

Preparatius pel funeral de Benet XVI

Les portes de la basílica de Sant Pere han tancat aquest dimecres a les 19.00 hores per començar la preparació del papa emèrit per al sepeli. Està previst que amics íntims de Benet XVI, entre ells el seu secretari personal, Georg Gänswein, estiguin presents per vetllar el seu cos. Abans de tancar-lo, el seu rostre serà cobert amb un vel de seda blanca, de la mateixa manera que es va fer al funeral de sant Joan Pau II el 2005. El fèretre amb les restes mortals de Benet XVI serà traslladat a la plaça de Sant Pere a les 8.50 hores del matí per a la pregària del Rosari per part de tots els fidels, poc abans que arribi el Papa Francesc per a la celebració.

Dues delegacions oficials, d'Itàlia i Alemanya, participaran en la cerimònia, encara que també hi acudiran autoritats d'altres països a títol personal, ja que no es tracta d'un funeral d'Estat. Es preveu la presència de més de 400 bisbes, 4.000 sacerdots i 1.000 periodistes per a un funeral que serà pràcticament igual que el dels papes "regnants", encara que hi haurà petites variacions a causa de la condició d'emèrit de Benet XVI. De fet, durant la capella ardent no va lluir el pal·li papal, la cinta de llana amb creus que es posa sobre les espatlles, i serà enterrat sense vestir-lo. Tampoc portarà l'anell del pescador que va fer servir durant el pontificat, el qual va ser destruït el 2013, quan va anunciar la seva renúncia.