Un projecte d’acció social impulsat per Aigües de Barcelona i la Creu Roja ha aconseguit el seu gran propòsit: donar feina a aquella gent que més ho necessita, les persones vulnerables. Es tracta del Programa ONA, que amb la col·laboració de Tàndem Social ha aconseguit donar feina a més de la meitat de les persones que hi han participat. Els diversos agents que han participat en el projecte han presentat aquest dilluns el primer balanç d’aquest programa, que de moment s’ha desplegat en una primera fase a Barcelona; però que ara ja s’ha ampliat als municipis de l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet. Així doncs, el 86% de les persones que han participat al projecte l’han finalitzat; i el 55% han obtingut un contracte laboral gràcies al programa. Segons ha detallat Bea Beza, responsable de Projectes Socials d’Aigües de Barcelona, en el projecte pilot, centrat exclusivament a la capital de Catalunya, hi han participat 38 persones; mentre que els quatre municipis que ara s’incorporen al projecte incorporaran 50 participants cadascun.

El programa ONA?

Què és el Programa ONA? Es tracta d’un projecte impulsat per Aigües de Barcelona, conjuntament amb la Creu Roja. Té l’objectiu de reduir la situació de vulnerabilitat de les persones, i combina la cobertura de necessitats bàsiques amb accions que les ajudin a aconseguir una feina de qualitat, com per exemple la formació. De fet, en l’acte d’aquest dilluns hi ha assistit una de les participants del programa, la Verònica Martín. Quan ha tingut el seu torn de paraula, ha manifestat que una de les coses que té clara és que ara ha de formar-se. El programa ja ha aconseguit que ella trobi feina, però ara té clar que ha de promocionar-se professionalment, i que això implica tenir més formació. Ara que ja han passat més de sis mesos des que va acabar el programa pilot a la ciutat de Barcelona, Aigües de Barcelona ha pogut presentar els principals resultats d’aquesta posada en marxa. Altres dades que destaquen d’aquest primer balanç són que el 16% de les persones ocupades assoleixen condicions contractuals decents.

L’acte ha comptat amb la participació del conseller delegat d’Aigües de Barcelona, Felipe Campos, que ha destacat que ara mateix “és clau continuar reforçant la unió i el treball col·laboratiu entre el sector social, públic i privat”. Segons ell, és gràcies a aquests tipus d’aliances que projectes com ONA són possibles. Es tracta, de fet, d’una idea en la qual també hi ha insistit el president de Creu Roja a Catalunya, Josep Quitet. Tots dos han destacat la necessitat “d’accelerar una transformació social que garanteixi un futur més pròsper i digne per a totes aquelles persones que més ho necessiten”. Segons Campos, és imprescindible impulsar iniciatives dirigides a tenir un impacte social positiu i que formen part del pacte social amb els municipis on estem presents per poder contribuir conjuntament a una recuperació econòmica, sostenible i justa a través del diàleg i les taules de treball centrades en la solidaritat, l’ocupació de qualitat i la reconstrucció verda”.

Així mateix, el president de la Creu Roja a Catalunya ha aplaudit l’èxit del programa ONA perquè “col·laboracions publicoprivades en iniciatives socials com aquesta són imprescindibles per trencar la cronificació de la desigualtat”. “La reinserció laboral és una eina bàsica de recuperació per a les persones que reben suport humanitari”, ha destacat, a més d’afegir que “cal apoderar-les i acompanyar-les en la consecució de la seva autonomia econòmica i l'estabilitat que dona tenir una feina”.

Acció municipal

A l’acte hi han participat també els alcaldes de l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet: Núria Marín, Antonio Balmón, Filo Cañete i Núria Parlón, respectivament. Tots tres han destacat la importància de combatre la pobresa i la vulnerabilitat des del món local. Els quatre batlles, de fet, han participat en una taula de debat i tots han estat d’acord que és imprescindible la participació del tercer sector en la lluita contra la pobresa. Han estat tots d’acord en la idea que un polític no només té l'obligació d’identificar la pobresa, sinó també de combatre-la. És per això que tots han aplaudit la tasca que fa Aigües de Barcelona i Creu Roja en aquesta lluita