Res ha canviat del que va anunciar ahir el conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, i el director general dels Bombers, Joan Delort: Catalunya descarta prohibir els coets i els petards de manera generalitzada a tot el país per la revetlla de Sant Joan. Així ho ha repetit la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, aquest migdia després de la reunió del Consell Executiu al Palau de la Generalitat de Catalunya. 

El departament d’Interior anunciarà demà les mesures restrictives concretes que es faran efectives durant la revetlla de Sant Joan, aquest dijous al vespre. El conseller Elena i els responsables dels diversos cossos operatius i d’emergències del país explicaran com s’afrontarà aquesta jornada en la qual és tradicional l’ús de material pirotècnic i l’encesa de fogueres a tots els barris i pobles de Catalunya. Serà, assegura el Govern, l’operatiu més gran que s’ha planificat mai per una festivitat com la de Sant Joan, la festa del foc per antonomàsia.

 

Restriccions “quirúrgiques” i no “generalitzades”

Les prohibicions de fer fogueres o encendre coets i petards, si s’acaben produint, seran “quirúrgiques” i en cap cas “generalitzades”. Amb les previsions meteorològiques per a la nit de Sant Joan, Interior decidirà quines seran les mesures concretes que s’aplicaran per evitar la propagació d’incendis forestals, com els que s’han viscut els darrers dies, que han cremat en diversos punts del país gairebé 4.000 hectàrees. “Descartem una revetlla sense petards”, ha assegurat la portaveu del Govern. Ara per ara, sembla que el temps ajudarà a mitigar la sequera i la calor, si més no, a curt termini, fins que passi Sant Joan.

Amb tot, Plaja ha recordat que sí que hi ha limitacions en l’ús de petards i coets a menys de 500 metres del bosc, una restricció que no és nova i que s’ha de complir sempre. Igualment, pel que fa a les fogueres, ha recordat que s’han de fer en llocs autoritzats i que seran els consistoris els que poden no permetre l’encesa d’aquestes tradicionals pires si el risc és elevat. 

Evitar nous incendis

Totes les mesures que s’apliquin es faran per evitar nous incendis i tensar encara més el cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya. Si bé tots els incendis ja es troben estabilitzats, la campanya forestal 2022 es preveu molt complicada aquests mesos que venen, per la sequera i per la situació dels boscos. Des del Govern i des d'Interior es demana responsabilitat a tots els ciutadans per generar situacions de risc que puguin tornar a activar incendis.

Restriccions locals per Sant Joan 2022

Ajuntaments gironins habiliten llocs o fixen un horari concret per tirar petards durant la revetlla de Sant Joan pel risc d'incendi. Municipis com Sant Julià de Ramis (Gironès), Garriguella (Alt Empordà), la Cellera de Ter (Selva) o l'Estartit (Baix Empordà) han començat a adoptar mesures a l'espera de les restriccions que Interior anunciarà demà. En canvi, l’ajuntament de Vallromanes (Vallès Oriental) i l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix (Vallès Occidental) han prohibit la venda de petards en tot el terme coincidint amb la proximitat de la revetlla de Sant Joan, així com el seu llançament i l'encesa de fogueres. També ha seguit el mateix camí Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà.