Mentre els Bombers de la Generalitat encara segueixen treballant per donar per extingit l'incendi a Calafell, al Baix Penedès, els Agents Rurals investiguen les causes que van provocar que s'iniciés el foc. A hores d'ara, segons han informat, la principal hipòtesi és que es tractaria d'una avaria en una línia elèctrica provocada pel fregament del cablejat amb el suport elèctric. Per aquest motiu, s'han obert diligències al Jutjat del Vendrell, que serà l'encarregat de dur a terme la investigació que ho acabi confirmant i que acabi depurant responsabilitat a qui pertoqui.

D'aquesta manera, ja s'ha determinat la possible causa de l'incendi, que aquest dijous al migdia encara segueix cremant tot i que porta ja més de 24 hores controlat. Des d'un primer moment, segons va explicar el cap dels Agents Rurals al Camp de Tarragona, Cándido Rincón, la investigació tenia tres possibles hipòtesis per la zona on es creu que va començar: la crema de podes mal apagades en alguna finca, l'acció humana -hi ha diversos camins per on la gent surt a passejar- o algun problema a les torres elèctriques. Finalment, els indicis i les proves recollides han apuntat cap aquesta última opció.

Els Bombers segueixen treballant per donar l'incendi per extingit

Amb les causes que el van originar descobertes, ja només queda apagar les flames després de gairebé 48 hores des que van començar. Les fortes ratxes de vent que dimarts a la tarda hi havia a la zona van propiciar que el foc s'estengués ràpidament per la muntanya de l'Escarnosa i avancessin cap a les urbanitzacions de Mas Mel i Bellamar, que van haver de ser confinades. La por es va estendre entre els veïns que ja es temien el pitjor. La proximitat del foc a les cases va fer que quedessin afectades tanques i jardins i que s'hagués de desallotjar els veïns de tres carrers, que finalment van poder tornar a les seves cases al voltant de mitjanit.

incendi calafell foc
Foto: Guillem RS

Després d'una llarga nit de treball, en què van arribar a participar 54 dotacions i més d'un centenar d'efectius, els Bombers de la Generalitat van poder donar per estabilitzat l'incendi a primera hora del matí del dimecres. Cap a les dues del migdia, quan ja havia cremat unes 24 hectàrees de massa forestal, es va poder donar per controlat. Tot i això, al llarg d'aquest dijous encara hi ha diverses dotacions treballant per apagar les flames i donar-lo per extingit definitivament. L'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha fet una crida a no acostar-se a la zona i fer 'piroturisme' per veure com ha quedat la zona afectada.