El foc no dona treva a les comarques tarragonines, on a l'incendi que des d'aquesta matinada crema entre la Selva del Camp i l'Albiol se li ha sumat aquesta tarda un incendi a Calafell, al Baix Penedès. Segons han informat des dels Bombers de la Generalitat el foc s'ha declarat pocs minuts abans de les sis de la tarda i, en aquests moments, hi ha treballant per apagar les flames més d'una quarantena de dotacions. La perillositat d'aquest incendi, que s'ha produït a la muntanya de l'Escarnosa, és que afecta massa forestal i superfície urbana, provocant que les flames estiguin molt a prop d'habitatges i de la carretera C-31, que travessa el municipi. Per aquest motiu, s'ha confinat els domicilis més propers que estan habitats, obligant a fer que tanquin portes i finestres i prohibint que surtin al carrer. A hores d'ara els afectats són els veïns del camí de Ca Manela i de les urbanitzacions del Mas Mel i Bellamar. També s'ha hagut de desallotjar el refugi de gats que es va inaugurar la setmana passada i hi ha retencions de trànsit a la carretera C-31. El foc ha afectat algunes tanques i jardins, però no ha causat danys a les cases. S'ha hagut d'evacuar els veïns de tres carrers del Mas Mel, que han marxat amb els seus vehicles particulars.

El gran vent de mestral que està bufant a la zona, sumat a les altes temperatures i el terreny sec, fa que el foc s'estigui estenent en direcció sud-est i, a més, s'estiguin creant nous focus secundaris amb facilitat. De moment, els Bombers ja han aconseguit estabilitzar el cap de l'incendi i durant la nit treballaran en el flanc esquerre del foc, que té molts focus secundaris. En total, ha cremat 13 hectàrees bàsicament de zona de conreus. Hi ha 46 dotacions terrestres de Bombers i més d'una setantena d’efectius, entre els quals es compten membres del Grup Operatiu de Suport (GROS) i del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF). S'ha constituït un centre de control a l'escola Mossèn Cinto Verdaguer per coordinar els treballs d'extinció de l'incendi. Segons els primers indicis, el focus inicial del foc s'hauria produït cap a la Cova Foradada. S'ha obert una investigació per esclarir que ha provocat aquest incendi i si és accidental o intencionat. Les flames estan generant una gran columna de fum visible des de municipis del voltant com el Vendrell o Cunit i està generant alarma entre els residents a les urbanitzacions properes.

Identificat l'autor de l'incendi entre la Selva del Camp i l'Albiol

D'altra banda, Agents Rurals ja ha aconseguit identificar la persona que hauria provocat el foc que des de les dues de la matinada ha cremat una vintena d'hectàrees entre la Selva del Camp i l'Albiol, al Baix Camp. La principal hipòtesi és que hauria fet una crema de restes vegetals que haurien estat mal apagades. El gran vent a la zona, superior als 120 km/h, i les altes temperatures ha provocat que les flames s'estenguessin amb rapidesa i fos molt difícil de controlar. Cap a les dotze del migdia s'ha pogut perimetrar i s'ha donat per estabilitzat, però encara s'està treballant per apagar les flames.

Una campanya d'incendis més aviat de l'habitual

Tot i que encara no hem entrat a la primavera, les altes temperatures que s'estan vivint en els darrers dies han fet que s'hagi hagut d'activar el Pla Alfa nivell 2 en 26 comarques catalanes per perill alt i molt alt d'incendi forestal. A la calor, molt més habitual del que s'espera a aquestes altures de l'any, se li suma l'escassetat de pluja que deixa els camps secs i a les fortes ratxes de vent que ajuden al fet que els incendis s'estenguin amb facilitat. Tot junt ha provocat que els Bombers de la Generalitat i els serveis d'emergències estiguin en màxima alerta perquè la zona del litoral i prelitoral de Catalunya s'ha convertit en un polvorí en què es preveu que hi pugui haver bastants incendis en els pròxims dies.