Una "fita mai aconseguida fins ara". Una càmera instal·lada en una platja del Cap de Creus ha captat les primeres imatges d'una llúdriga sortint del mar Mediterrani. Segons els experts, l'exemplar enregistrat és un mascle adult i formaria part dels primers grups familiars de llúdrigues que ja se sap que viuen la major part del temps al mar, tot i que les llúdrigues són una espècie d'aigua dolça. Aquesta gravació de la llúdriga sortint del mar al Cap de Creus suposa una passa endavant del projecte de caracterització d'aquests animals amb costums litorals a l'Alt Empordà que estan duent a terme el Departament d'Acció Climàtica i la Fundació Barcelona Zoo, amb el suport de Damm. Segons els investigadors d'aquesta iniciativa, hi ha com a mínim una desena de llúdrigues que des del 2016 habiten les zones litorals, però les han pogut captar per primera vegada en imatges entrant o sortint del mar. 

Tal com expliquen en un comunicat tots els actors implicats, la intenció és que durant aquest 2023 s'ampliïn els mètodes de seguiment d'aquesta espècie per a poder aprofundir el coneixement d'aquests grups d'animals que fan vida al mar, tot i ser espècies d'aigua dolça. Concretament, faran servir tècniques de seguiment amb recorreguts a peu i en embarcacions, recol·lectaran els rastres i instal·laran càmeres de fototrampeig en punts estratègics per poder determinar el nombre de grups familiars, la seva dieta i els seus costums.

Tot i ser considerada una espècia amenaçada a Catalunya, durant els últims anys les llúdrigues han experimentat una evident recuperació. Així, tornen a ser presents a bona part de les conques fluvials d'on havien desaparegut durant la segona meitat del segle XX. La progressiva atenuació de la contaminació fluvial inorgànica i la persecució directa, sumada a la gran capacitat de dispersió de les llúdrigues, han propiciat una ràpida reocupació del territori, tal com celebren les institucions que participen del projecte. 

Les llúdrigues tornen a reproduir-se al riu Mogent després de 40 anys

Aquesta és la segona bona notícia sobre les llúdrigues d'aquest mes de febrer. El passat dia 8 es va registrar un altre fet històric sobre aquest animal, ja que per primer cop en quaranta anys s’ha reproduït al riu Mogent i es va poder localitzar una unitat familiar formada per una femella i dues cries nascudes a l’estiu, segons ho ratifiquen les imatges enregistrades amb càmeres de fototrampeig instal·lades en el marc del “Projecte de seguiment i estudi de la llúdriga a les conques del Besòs i de la Tordera”. 

Segons informava llavors el Zoo de Barcelona, que forma part del projecte juntament amb altres institucions, les dues cries ja efectuen desplaçaments diaris acompanyades de la mare. I així continuaran fins a assolir, aproximadament, un any de vida, que és l’edat mitjana d’emancipació d’aquesta espècie. Cal recordar que els darrers anys s’havien detectat individus de forma periòdica en aquest afluent del riu Besòs, però eren llúdrigues que estaven de pas i que provenien d’altres zones, cosa que canvia amb les llúdrigues nascudes al Mogent.