La presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Ángeles Carmona, ha afirmat que la primera promoció de jutges especialitzats en violència masclista es preveu per a l'any 2020, mentre ha apuntat que es calcula que "en cinc anys" a "tots" aquests jutjats especialitzats ja hi hagi jutges amb aquesta especialitat aprovada.

Així ho ha manifestat en declaracions als periodistes després d'inaugurar la Jornada Tolerància Zero contra la violència de gènere, organitzades per Atresmedia i Fundación Mutua Madrileña. Carmona ha explicat que aquesta especialitat pròpia s'ha creat en virtut de l'aprovació de la Llei orgànica 5/2018 per dotar els jutges de formació específica en matèria de violència de gènere.

"Ara, igual que en qualsevol altra especialitat s'havia d'aprovar un examen i després anar a l'escola judicial a rebre pràctiques, ja que en aquest cas ara també els jutges que vulguin anar amb preferència a jutjats amb aquestes competències hauran d'aprovar aquest curs d'especialització," ha recalcat.

Fins ara, els jutges que prenien possessió en un òrgan especialitzat en violència sobre la dona havien de fer un curs online d'unes setmanes de durada i posteriorment fer pràctiques en un jutjat especialitat.

La jutgessa ha precisat que "ja" s'està treballant en l'elaboració dels temaris, les tutories i la gestió a l'escola judicial d'aquesta nova especialitat. Carmona ha celebrat que aquesta mesura, que estava prevista en el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere rubricat el 2017, hagi estat "una de les primeres" implantades en la legislació.

"Èxit" dels cursos preparatoris

A més, ha posat èmfasi també en l'"èxit" d'inscripció en els cursos obligatoris de perspectiva de gènere dirigits a jutges de qualsevol especialitat, ja que més de 1.600 han expressat la seva intenció de fer-ho, tenint en compte que en la carrera judicial són al voltant de 5.000 persones.

"Entenem que la perspectiva de gènere s'ha de tenir en compte en qualsevol resolució", ha defensat sobre això. Segons ha remarcat Carmona, "hi ha sensibilització i conscienciació" entre els jutges i jutgesses.

En aquest sentit, ha assegurat que en la inscripció en aquests cursos en perspectiva de gènere "no hi ha una preponderància de dones", tenint en compte que en la carrera judicial "gairebé un 60%" són dones en la carrera judicial.

"Als jutjats de violència sobre la dona sí que hi ha un percentatge més elevat de dones que d'homes, però en aquests cursos s'han apuntat per igual homes i dones, cosa que per a nosaltres és un èxit perquè significa que hi ha especial sensibilitat i especial preocupació per formar-se en aquesta matèria", ha manifestat.