Juntament amb JxCat, Catalunya en Comú i la CUP, el grup parlamentari d'Esquerra Republicana ha registrat aquest matí al Parlament la proposta de resolució per crear una comissió d’investigació del projecte Castor, tal com va anunciar el 26 de març. El Grup Republicà ja va explicar quan la va anunciar que buscaria la complicitat d’altres grups per mirar que tingués el màxim consens.

Després que s'hagi registrat la proposta de resolució, haurà d’anar a ple, i si queda aprovada per majoria, es procedirà a crear automàticament la comissió d’investigació per mandat del ple del Parlament. Serà llavors quan es discutiran els membres de la comissió i es començarà a treballar en el pla de treball.

L’objectiu de la comissió és posar llum a un projecte que encara té moltes ombres. “Volem posar llum a un projecte que ha provocat un miler de terratrèmols a les comarques de l’Ebre i al Maestrat, un projecte que costarà als ciutadans 1.300 milions d’euros”, va destacar el diputat Lluís Salvadó durant la presentació.

El diputat va apuntar dos grans temes que caldrà aclarir. El primer és la indemnització a l’empresa —que a més haurien d’assumir els consumidors—, i el segon, les negligències que van acabar provocant els moviments sísmics a la zona. “Ens sembla absolutament rellevant esbrinar si l’empresa va actuar amb mala fe o bé va fer-ho amb una negligència inassumible. Cal aclarir si l’empresa, com apunta l’informe del Síndic de Greuges, podria haver estat conscient que eren davant “una pura especulació pseudocientífica sense cap base”, va afirmar Salvadó.