L’escola catalana està fent front a nous reptes i noves necessitats sorgides amb la pandèmia i la transformació social que se n’ha desprès. És per aquest motiu que l’edició 2020-2021 dels Premis Baldiri Reixac de la Fundació Carulla vol reconèixer i impulsar nous projectes de la comunitat educativa i cultural que aprofitin aquesta crisi sanitària i social per convertir una situació crítica en una oportunitat de millora. 

La Fundació Carulla convoca la 43a edició dels Premis Baldiri Reixac per construir una escola catalana oberta, inclusiva i innovadora. Aquest any més que mai, les arts i la cultura són el camí per aconseguir-ho i per fer front a noves necessitats creades per la Covid-19 a les escoles i entre l’alumnat. A més, un dels reptes que s’ha marcat la Fundació en aquesta edició és incidir més en la categoria Connexions: la transformació de les aliances entre els sectors cultural i educatiu. És per això que es busquen projecte que neixin d’aquesta unió per transformar l’educació.

Enguany, en una edició especial Covid, els guardons, destinaran 90.000€ als projectes educatius i centres que ofereixin respostes creatives, transversals i integradores als reptes de l’educació del segle XXI, fent especial èmfasi en els reptes sorgits amb la pandèmia. L’art, la cultura i la llengua catalana són els pilars d’una convocatòria oberta a la comunitat educativa i cultural, per impulsar i reconèixer idees i projectes que ajudin a construir una societat millor.

artista escola si les parets parlessin

Quatre categories per impulsar la cultura, les arts i la llengua a les aules

El Premi Baldiri Connexions s’amplia i esdevé el més ben dotat amb deu guardons de 4.000€ cadascun i la participació en un programa d’acompanyament durant el curs 2021-2022. El Baldiri Connexions impulsa projectes sorgits de l’aliança entre els centres educatius i les entitats culturals, que ofereixin solucions a reptes educatius i socials de forma creativa, fomentant la capacitat de resiliència i que transformin les escoles amb les arts. En especial aquells reptes nascuts amb la pandèmia.

El Premi Baldiri Escola reconeix els centres educatius amb propostes transformadores, valentes i creatives, compromesos amb els reptes socials actuals i que eduquin amb la cultura, la llengua i les arts com a eines de canvi. S’atorgaran vuit premis de 3.000€, amb dues categories específiques per a les Illes Balears i el País Valencià.

El premi Baldiri Experiències valora les millors experiències d’aprenentatge col·lectives dins i fora de l’aula, que facilitin les eines necessàries per fer front a l’emergència emocional sorgida amb la Covid-19. Experiències dutes a terme mitjançant els llenguatges artístics i creatius. Els 20 premis de 500€ es repartiran entre totes les etapes formatives preuniversitàries, des d’Infantil fins al Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior.

Premi Joan Triadú: reconeixement a una escola que empoderi el català com a eina de cohesió social

Finalment, i com a novetat d’aquesta edició, s’incorpora a la convocatòria el Premi Joan Triadú. Una categoria extraordinària amb motiu del centenari del naixement de Joan Triadú, impulsor i president dels Baldiri. El premi vol reconèixer un centre educatiu, seleccionat pel jurat, que hagi excel·lit en l’ensenyament i l’ús del català com a llengua vehicular i de cohesió social. El valor del guardó és de 3.000€.

Amb més de 40 anys d’història els Baldiri han reconegut més de 20.500 alumnes, 550 escoles i 300 mestres i professors

Baldiris tw fb(1024x512) B 4

Calendari

Els participants podran presentar les seves candidatures fins a la mitjanit de l’11 de febrer del 2021. Entre els mesos de març i abril començarà el procés de selecció de finalistes i es faran les visites, reunions i entrevistes corresponents de manera presencial i a distància. Durant el mes de maig es faran públics els guanyadors i guanyadores de cada categoria, i, si la situació sanitària ho permet, el 13 de juny tindrà lloc l’acte de lliurament dels premis.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Bostik Murals premi Carulla Cristina Raso Boluda
Emprenedoria cultural L'art urbà de Bostik Murals, Premi Lluís Carulla El Nacional