Avui, 7 de juny, les Comunitats Autònomes ja poden tramitar el certificat Covid digital i Espanya podrà rebre els viatgers que el presentin.

Un dels tres requisits

El certificat digital Covid per viatjar amb llibertat entre els països de la Unió Europea requereix un dels tres requisits: si es té la pauta completa de vacunació contra la Covid-19 amb alguns dels fàrmacs aprovats per l'Agència Europea dels Medicaments (EMA) o per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), si es té una PCR o test d'antígens negatiu o si s'acredita que s'ha superat la malaltia en els últims sis mesos previs a viatjar. 

El sistema serà mitjançant un codi QR, amb l'aplicació mòbil o en paper. Està pensat pels viatges en avió, no per carretera. Les persones que compleixin un d'aquests tres requeriments podrà obtenir de manera gratuïta el certificat, en format digital o en paper. Aquest estarà en la llengua nacional i en anglès, i tindrà un codi QR amb el qual en qualsevol país on es viatgi es podrà accedir a la informació del viatger. 

El certificat té l'objectiu de facilitar els viatges entre els estats membres i, sobretot, el turisme d'aquest estiu. 

certificado verde coronavirus ue card el nacional

Obligatori al juliol

Aquest certificat serà obligatori per viatjar a partir de l'1 de juliol, per tant Espanya s'ha avançat a la implantació obligatòria d'aquest. Actualment està sent sotmès a proves a l'Aragó, Andalusia, Extremadura, Galícia, Castella i Lleó, Navarra i la Comunitat Valenciana.

Les persones que vulguin acreditar que s'han fet una prova PCR o que ja duran la pauta completa de la vacunació hauran d'estar registrades al sistema CL@Ve.

Totalment gratuït

Avui és el primer dia que s'ha obert el procés de sol·licitud del certificat i el Ministeri de Salut ja ha rebut unes 60 peticions. Segons el Ministeri, s'espera una allau de peticions en les pròximes setmanes, aquest demana "paciència" perquè encara no es sap la tardança del procediment. Cada comunitat autònoma podrà implantar el sistema que consideri oportú, amb aplicacions mòbils o sol·licitant-lo al centre de salut.

Segons el secretari general de Salut Digital del Ministeri de Sanitat, Alfredo González, ha dit així: "És totalment segur i respecta la privacitat. De fet, les dades romanen en el certificat i no s'emmagatzemen ni es retenen quan es verifica un Certificat en un altre estat membre". També ha assegurat el seu accés per a tothom, "serà totalment gratuït".

Imatge principal: Alfredo González en primer pla, i darrere, Fernando Simón. - EFE