Un grup d'investigadores dels Estats Units han creat una tècnica que pot desxifrar què pensen les persones. Pot semblar quelcom de ciència-ficció, però a la Universitat de Texas s'ha convertit en una realitat. Com és possible? Tot plegat es basa en l'ús d'una ressonància magnètica i intel·ligència artificial (IA). 

En una primera fase del procés s'ha ensenyat a una intel·ligència artificial com es processa el llenguatge del cervell. Després s'ha registrat l'activitat cerebral dels voluntaris i aquestes dades s'han creuat amb aquesta IA per veure si era capaç d'interpretar els pensaments dels subjectes i així ha estat. "Es tracta del GPT original, no com el nou (ChatGPT es recolza en la darrera versió de GPT, la 4). Recopilem una tona de dades i després construïm aquest model, que prediu les respostes cerebrals", ha explicat Alexander Huth, un neurocientífic que ha participat en l'estudi. 

És a dir, les dades de la ressonància entren en una base de dades prèviament ensenyada per interpretar-les. És així com es pot descodificar què pensen els pacients i comunicar-ho. Per què pot ser útil? Tot plegat s'ha ideat per suplir la capacitat de parlar que algunes persones perden a causa de lesions o malalties com l'ELA. Per ara s'ha fet l'experiment en anglès, però els investigadors es mostren confiats que es podrà traspassar a altres idiomes.

Protegir la privacitat

Si bé aquesta tecnologia actualment es troba en una fase molt incipient, tant és així que ni tan sols es generen frases del que es pensa, sinó conceptes. Tanmateix, ja sorgeixen les primeres preocupacions. Aquesta tecnologia s'ha creat per ajudar, però, com tot, podria fer-se servir amb males intencions arribat el moment. Per això, Jerry Tang, primer autor de la investigació, ha remarcat que "no s'hauria de descodificar el cervell de ningú sense la seva cooperació". 

No és l'única veu crítica amb el mal ús que es pot fer de depèn de quines tecnologies basades en la IA. L'informàtic i psicòleg cognitiu britànic Geoffrey Hinton, un dels pares de la IA, afirma que "se'n penedeix" del treball de la seva vida i ha deixat la seva feina a Google, on ha treballat durant més d'una dècada, "per poder parlar lliurement sobre els riscos de la IA". Hinton està "preocupat" pels "danys greus" que pugui causar la tecnologia que ell mateix ha dedicat bona part de la seva vida a desenvolupar. Segons Hinton i altres líders del sector tecnològic, les noves intel·ligències artificials han estat "el punt d'inflexió més important en dècades" i "poden ser tan importants com la introducció del navegador web a principis dels anys 90".