Rupit i Pruit (Osona) és un dels 32 millors pobles del món, així ho va reconèixer l'Organització Mundial del Turisme (OMT), el passat mes de desembre. En base a criteris com el seu patrimoni, la sostenibilitat o la bellesa de l'entorn, l'OMT va confeccionar aquesta llista que inclou aquest municipi català. El guardó posa el seu focus en les zones rurals, ja que cerquen promoure el turisme com a motor de desenvolupament. 

Les cases de pedra, els carrers empedrats, l'Església de Sant Miquel i un entorn natural són alguns dels elements que caracteritzen la bellesa de Rupit. Són totes aquestes característiques les que li han valgut a la població el reconeixement internacional de l'OMT. És aquesta bellesa que atreu els turistes cada any, de mitjana 150.000 a l'any, sent un sector econòmic important per a la població. 

Les polítiques de Rupit en la promoció del turisme, s'han enfocat justament en la sostenibilitat d'aquesta activitat econòmica. El petit poble pintoresc de gairebé 300 habitants corre el risc de caure en les mans de la massificació si no intervé activament en les seves polítiques turístiques i així ho ha estat fent i ha estat valorat per l'OMT. 

La negativa de Rupit a entrar a la llista de pobles més bonics d'Espanya

Abans d'entrar a la llista dels millors pobles del món confeccionada per l'OMT, Rupit va rebre la proposta d'entrar a la llista dels pobles més bonics de l'Estat espanyol. Tanmateix, el municipi va acabar rebutjant ser inclòs en aquest llista. El motiu?  Frenar una massificació turística que "s'estava anant de les mans", segons va explicar l'alcalde Albert Marcé (ERC). El batlle va reconèixer que en un primer moment "la idea de pertànyer als pobles més bonics d'Espanya" els va semblar  "il·lusionant". "Però quan vam veure la quantitat de promoció que comportaria entrar en la llista i que això suposaria un augment exponencial del turisme, vam decidir no figurar-hi", va exposar.  El municipi segueix així el camí de Siurana (Priorat), que a l'octubre ja va rebutjar el mateix guardó perquè no volien "transformar-se en una destinació turística de cap de setmana".

El turisme en un sector econòmic important per Rupit, amb un estol de comerços i restaurants que allotgen els nombrosos visitants estivals i de cap de setmana. Però sent una població tan petita el nombre de visitants es fa "difícil de gestionar", va advertir Marcé. Tanmateix, la voluntat de presentar-se per ser escollit en la llista de l'OTM rau en l'aposta compartida del municipi i l'organisme internacional de promoure el turisme sostenible.