La localitat osonenca de Rupit ha rebutjat entrar a la llista dels pobles més bonics d'Espanya. El motiu? Frenar una massificació turística que "s'estava anant de les mans", segons ha explicat aquest dilluns l'alcalde, Albert Marcé (ERC). El municipi segueix així el camí de Siurana (Priorat), que a l'octubre ja va rebutjar el mateix guardó perquè no volien "transformar-se en una destinació turística de cap de setmana". Ara ho ha fet Rupit, que només té uns 300 habitants i gestiona una mitjana de turistes que oscil·la al voltant dels 150.000 a l'any.

Marcé ha reconegut que, "al principi, la idea de pertànyer als pobles més bonics d'Espanya" els va semblar "il·lusionant". "Però quan vam veure la quantitat de promoció que comportaria entrar en la llista i que això suposaria un augment exponencial del turisme, vam decidir no figurar-hi", ha afirmat. Rupit viu del turisme i necessita turistes, segons l'alcalde. Tot i això, el problema és que actualment té "una quantitat de visitants difícil de gestionar". A més, en els últims anys ha apostat per unes polítiques turístiques sostenibles allunyades del turisme massificat i ha decidit que es presentarà com a candidat a entrar en la llista de pobles sostenibles que publica l'Organització Mundial del Turisme (OMT) anualment.

Rupit i el turisme sostenible

Entre les mesures destinades a promoure el turisme sostenible estan la construcció d'un aparcament de pagament a l'entrada del poble per tal de gestionar de forma més efectiva l'arribada de visitants, la regulació del nombre d'autocaravanes i la quantitat d'habitatges destinats al turisme. "Després de rebre una quantitat tan alta de sol·licituds per destinar habitatges a l'ús turístic, des de l'ajuntament hem realitzat una moratòria per estudiar la situació i evitar la massificació de turistes al poble", ha afegit Marcé.

L'alcalde també ha indicat que "la gent que viu en un municipi d'aquestes característiques ha de tenir una qualitat de vida bona i una interacció positiva amb el turisme". "Des de l'ajuntament treballem d'una forma en la qual busquem la qualitat de la visita i que el visitant s'emporti un bon record del poble, la qual cosa no seria possible de gestionar si el nombre de turistes augmentés sense control", ha conclòs. Llavors, no a la llista de pobles més bonics d'Espanya i  a la llista de pobles sostenibles amb l'objectiu de frenar la massificació turística, tal com ja havia fet abans Siurana. I això que el turisme és la principal font de riquesa de Rupit, amb un estol de comerços i restaurants que allotgen els nombrosos visitants estivals i de cap de setmana.