Les pluges de les darreres setmanes continuen brindant bones notícies per als pagesos. Aquest dilluns, la comissió de desembassament extraordinària del sistema Ter Llobregat —que abasteix d'aigua comarques de Barcelona i Girona— ha aprovat per unanimitat la nova proposta de dotacions d'aigua per al reg agrícola durant l'estiu. En total, es preveu destinar durant els mesos d'abril i setembre d'enguany gairebé 50 hectòmetres cúbics d'aigua al camp. D'aquests, 39,92 hm³ es destinaran al reg del Baix Ter i els 9,33 restants a la conca del Llobregat. L'any passat, la manca de pluges durant la primavera va provocar que la greu sequera que travessa el país no permetés als agricultors disposar de suficient aigua per al reg.

En el cas del Ter, aquesta xifra suposa gairebé triplicar la proposta de cabals anunciada pel conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, el 30 d'abril, quan es va reunir amb les comunitats de regants del Baix Ter. En aquell moment, es va plantejar una dotació de 12,67 hm³ per als camps del Baix Ter, una limitació que va calcular-se a partir de l'evolució de les reserves i la distribució dels volums desembassats amb l’objectiu de continuar garantint tots els usos. Aleshores també es van abordar mesures addicionals que permetien garantir fins a 4,5 hm³ més als volums desembassats, per arribar a 17 hm³ aproximadament. Tot plegat, sense haver previst en aquell moment les noves pluges que regarien Catalunya.

Encara va haver-hi un altre pas intermedi a principis de maig, quan va reunir-se la comissió de desembassament del sistema Ter-Llobregat abans de la posterior resolució de la direcció de l'Agència Catalana de l'Aigua. Es va decidir que les noves aportacions que permetien la sortida de l’estat d’emergència de la sequera permetien ampliar el volum d’aigua desembassat fins als 27 hm³ per al reg del Baix Ter i 6,9 hm³ al Llobregat. I ara, amb les precipitacions de les darreres setmanes, s'ha decidit incrementar en prop de 13 hm³ més la dotació al Baix Ter i 2,4 hm³ al Llobregat, per així poder garantir els cultius. Els volums establerts en la proposta són els valors màxims destinats des d'embassaments, considerant el pitjor escenari. En cas que es donés la declaració d'emergència durant el semestre, els volums totals per als usuaris de reg al Ter i al Llobregat no es veurien reduïts.

Els pantans catalans comencen a desembassar

Aquesta notícia positiva se suma a d'altres: la setmana passada va anunciar-se que el pantà d'Escales, ubicat sobre el riu de la Noguera Ribagorçana (a la frontera entre Catalunya i Aragó), havia començat a desembassar aigua per tenir lloc per al desgel. Un fenomen que feia 5 anys que no ocorria per la llarga sequera que arrossega el país. Aquesta aigua servirà per abastir el reg de la plana de Lleida, brindant una bona notícia als pagesos de la regió. Dues setmanes abans, el pantà de Sant Antoni, al Pallars Jussà, també va iniciar el seu desembassament per primer cop en 4 anys després d'haver arribat al límit de la seva capacitat.