Operatiu policial per evitar les aglomeracions Que s'estan registrant en plena pandèmia de coronavirus als parcs naturals del Montseny i Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Els presidents de la Diputació de Barcelona i Girona, Núria Marín i Miquel Noguer, han anunciat aquest dijous una bateria de mesures per limitar l'aforament de vehicles als parcs naturals del Montseny i Sant Llorenç del Munt i l'Obac. En primer lloc, el Procicat aprovarà aquest divendres la limitació dels aforaments als parcs, de manera que es tancaran els accessos per carretera un cop els aparcaments estiguin plens.

Dins del Parc Natural del Montseny hi ha 1.045 places d'aparcament, mentre que a Sant Llorenç n'hi ha 225. Un cop estiguin plens, un operatiu conjunt entre Mossos, Agents Rurals i personal dels parcs establiran una desena de controls a les principals carreteres que hi donen accés. Marín ha deixat clar que l'entrada a peu no es prohibirà.

Amb l'objectiu d'evitar les imatges de quilòmetres de cotxes a les carreteres que donen accés als parcs naturals del Montseny i de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, les administracions responsables de la seva gestió i els 31 ajuntaments que en formen part han acordat una sèrie de mesures per evitar la massificació en aquest entorn natural. Núria Marín ha expressat que "sabem que la pandèmia ha fet canviar els costums de moltes persones i famílies, però no podem permetre que això afecti el nostre valuós patrimoni forestal".

Garantit l'accés a peu

Un operatiu conjunt entre Mossos d'Esquadra, Agents Rurals i el personal dels dos parcs naturals s'encarregarà de controlar els principals accessos per carretera, de manera que s'evitarà que, un cop els aparcaments estiguin plens, cap vehicle pugui accedir a la zona de parc natural. Des de la Diputació de Barcelona, però, s'ha volgut deixar clar que, en cap cas, s'impedirà l'accés a peu i també es garantirà que els veïns dels municipis puguin accedir-hi. Una altra de les vies per entrar als parcs naturals serà la del servei de Bus Parc.

En concret, les carreteres del Montseny on s'establiran els controls seran la BV-5301 a Sant Esteve de Palautordera i al Brull; la BV-5114 a Campins; la BV-5115 a Gualba; i la GIV-5201 a Viladrau. Pel que fa a Sant Llorenç del Munt i l'Obac, els controls se situaran a la BV-1221 a Matadepera i a Mura; a la B-122 a Rellinars; i a la B-124 a Sant Llorenç del Munt.

Panells informatius

Marín ha dit que estan treballant perquè els panells lluminosos que hi ha a les carreteres puguin informar els conductors quan els aparcaments dels dos parcs naturals estiguin plens. D'aquesta manera, ha dit, "evitarem que els vehicles s'apropin als espais naturals".

La nova mesura de regulació entrarà en vigor aquest cap de setmana i la idea és allargar-la en el temps fins que sigui necessari. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat