Les patronals catalanes de pimes presents al Consell Territorial de la Pime (CTP) s'han posicionat aquest divendres sobre la necessitat de resoldre la greu situació de sequera que travessa el país. I ho han fet per subscriure el posicionament que Foment de Treball va fer públic el passat dilluns, amb un decàleg de mesures per fer-hi front. Les organitzacions empresarials destaquen que les restriccions d'aigua s'han convertit en "la principal preocupació de les pimes" pels seus efectes en l'àmbit productiu. En aquest sentit, les patronals insisteixen que cal centrar tots els esforços a establir les mesures necessàries per superar la sequera a Catalunya.

Les entitats integrades al Consell Territorial de la Pime, doncs, consideren "urgent" la posada en marxa d'un seguit de polítiques per part de l'administració que han d’ajudar a superar aquesta crisi. En tot cas, reclamen defugir de mesures "coercitives i estigmatitzadores del teixit empresarial", ja que les empreses, "lluny de ser la causa de l’actual situació d’extrema sequera que vivim", són "part de la solució, mitjançant la col·laboració publicoprivada".

Interconnexió de xarxes, aigua regenerada i piscines

Les accions que recomanen les pimes no difereixen de les de Foment. Així, la principal patronal catalana posa sobre la taula la proposta de procedir a la interconnexió de xarxes d'abastament en les diferents conques hidrogràfiques de Catalunya per tal de garantir el subministrament d'aigua a aquelles zones més afectades. En concret, Foment reclama connectar el sistema Ter-Llobregat (ATL) amb la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), una operació que "està avalada tècnicament per diversos col·legis professionals, per les enginyeries i empreses constructores, per les gestores del cicle de l’aigua", i que podria estar operativa en un termini de sis a vuit mesos.

D'altra banda, Foment i les patronals de les pimes demanen al Govern "permetre la reutilització d’aigua regenerada per a usos industrials, ramaders i agrícoles", evitant així fer ús de l'aigua de consum en aquests casos. En l'àmbit del camp, es reclama limitar les restriccions per a aquelles explotacions que hagin invertit en sistemes de reg eficient, així com permetre l'ús d'aigua no potable per al reg de supervivència d'arbres i jardineria. I pel que fa al turisme, Foment exigeix "autoritzar el reompliment de piscines en els establiments turístics", així com fer-ho amb aigua de mar tractada o transportant aigua d'altres territoris que no estan en sequera. "No podem perdre la temporada turística", alerta la patronal.