Foment del Treball ha publicat aquest dilluns el seu decàleg de mesures per fer front a l'actual situació de sequera que travessa el país. La falta d'aigua als embassaments catalans afecta la població civil, però també el teixit empresarial català. I aquí és on la patronal ha volgut aportar al debat, amb un document dirigit a la Generalitat. "Considerem que la gestió de l’aigua s’ha convertit en el principal repte pel Govern i la societat en el seu conjunt", afirma l'entitat, abans de remarcar que aquesta realitat perjudica "les activitats productives i econòmiques" i és una de les principals preocupacions "tant en el sector primari com en l’industrial i de serveis". Davant d'això, Foment ofereix "la col·laboració de les empreses per fer front a aquest important repte que representa la falta d’aigua".

 

Una de les propostes cabdals que es posen sobre la taula és procedir a la interconnexió de xarxes d'abastament en les diferents conques hidrogràfiques de Catalunya per tal de garantir el subministrament d'aigua a aquelles zones més afectades. En concret, Foment reclama connectar el sistema Ter-Llobregat (ATL) amb la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), una operació que "està avalada tècnicament per diversos col·legis professionals, per les enginyeries i empreses constructores, per les gestores del cicle de l’aigua", i que podria estar operativa en un termini de sis a vuit mesos. A més, malgrat ser una infraestructura permanent, el seu ús no seria constant, ja que només s'utilitzaria de forma "esporàdica i temporal en situacions d'emergència", com ara en cas de falta de subministrament del CAT des del riu Ebre per problemes tècnics.

D'altra banda, Foment ha proposat un seguit d'altres mesures per superar la sequera actual. Així, es demana al Govern "permetre la reutilització d’aigua regenerada per a usos industrials, ramaders i agrícoles", evitant així fer ús de l'aigua de consum en aquests casos. En l'àmbit del camp, es reclama limitar les restriccions per a aquelles explotacions que hagin invertit en sistemes de reg eficient, així com permetre l'ús d'aigua no potable per al reg de supervivència d'arbres i jardineria. I pel que fa al turisme, Foment exigeix "autoritzar el reompliment de piscines en els establiments turístics", així com fer-ho amb aigua de mar tractada o transportant aigua d'altres territoris que no estan en sequera. "No podem perdre la temporada turística", alerta la patronal.

Propostes de futur

Mentrestant, i amb una mirada de futur, l'entitat reclama al Govern i a la resta d'administracions prendre les mesures pertinents perquè en el mitjà termini es pugui "garantir una resiliència" a noves sequeres. Així, es demana a la Generalitat que executi amb urgència aquelles infraestructures que ja té sobre la taula, "agilitzant els tràmits administratius i reduint la burocràcia associada". En aquest sentit, proposa prioritzar els projectes d'inversió a la conca del Besòs, en especial l’ampliació i millora de la seva Estació de Tractament d’Aigua Potable, la captació d'aigües subterrànies i superficials, la millora de les potabilitzadores i l’acceleració dels projectes per la construcció d’una estació de regeneració d’aigua a la conca.