Un dels 75 ferits que es van registrar dilluns durant les protestes per les dures sentències del Tribunal Suprem contra els presos polítics per l'1 d'octubre va rebre un fort impacte a la cara i ha perdut un ull. Encara no hi ha confirmació oficial però tot sembla indicar que va ser ferit per una pilota de goma que va disparar un agent de la Unidad de Intervención Policial (UIP) del Cos Nacional de Policia.

Es pot fer servir aquest armament a Catalunya?

Sí. El Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil tenen aquest tipus d'armament entre els equips de dotació dels seus efectius d'ordre públic. Concretament, la UIP del Cos Nacional de Policia porta a les furgonetes antiavalots escopetes preparades per disparar aquest tipus de bales de goma. Un armament no letal però altament perillós. S'ha de disparar contra terra per fer-li perdre potència però la trajectòria del projectil és molt complicada de gestionar.

pilota goma cnp guillem camos

Segons han confirmat fonts oficials de la policia espanyola, durant les càrregues d'aquest dilluns a l'aeroport del Prat efectius d'aquesta unitat d'ordre públic sí que va disparar aquesta mena de projectils. En un primer moment van iniciar la dispersió disparant salves -sense projectils- i després, a la fase final de l'operació, sí que van disparar bales de goma.

Els Mossos en disparen?

No. Després de diverses peticions socials, els Mossos d'Esquadra, obligats pel Parlament, van retirar les escopetes per disparar pilotes de goma. El reglament es va aprovar l'any 2013 al Parlament de Catalunya i va prohibir des de l'abril de 2014 aquest tipus d'armament. Les furgonetes de les unitats antiavalots dels Mossos, l'ARRO i la BRIMO, ja no porten aquest tipus de projectils. Aquesta prohibició, però, no afecta les altres policies que poden operar en ordre públic a Catalunya tot i no tenir-ne la competència, com el Cos Nacional de Policia o la Guàrdia Civil.​

Què disparen els Mossos?

Foam. Arran de la prohibició d'ús de les bales de goma, els Mossos d'Esquadra van començar a fer servir unes llançadores de projectils de foam. És un material també considerat no letal, especialment pensat per a aldarulls públics i que, segons la policia, permet disparar als manifestants violents amb molta més precisió.

foam mossos guillem camos

Aquest dilluns a l'aeroport de Barcelona efectius de la BRIMO dels Mossos van disparar contra els manifestants que havien fet barricades a la zona de taxis i que llançaven tota mena d'objectes contra la línia policial. Dels ferits que va haver d'atendre el SEM, alguns van ser per aquest tipus de projectils.

Roger Espanyol, el darrer ferit per pilota de goma a Catalunya

Durant el Primer d'Octubre de 2017 la policia espanyola, durant les càrregues davant d'alguns dels centres de votació del referèndum, també van disparar pilotes de goma contra els manifestants. Una d'aquestes van impactar a la cara de Roger Español -ara candidat al Senat per JxCat-, que va acabar perdent un ull. La investigació judicial segueix en marxa per intentar saber l'autor del tret.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat