Els perseids són un dels fenòmens més extraordinaris que es produeixen a l'estiu. Centenars, o milers, de persones observen la pluja d'estels que es pot veure durant gran part de l'estiu, però s'intensifica durant el mes d'agost, arribant el seu clímax durant la nit de l'11 al 12 d'agost, amb uns 200 meteorits l'hora.

Aquesta pluja d'estels, també dita popularment 'les llàgrimes de Sant Llorenç', es du a terme a conseqüència del cometa 109P/Swift-Tuttle, que descriu una trajectòria que fa la volta al Sol cada 135 anys i cada any la Terra travessa la seva cua. En fer-ho, les partícules de pols i sorra travessen l'atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s (212.400 km/h).

Per què el seu nom?

S'anomenen Perseids per la seva radiant (punt d'origen aparent sobre la volta del cel), que és a la constel·lació de Perseu, a tocar de la Cassiopea. Popularment, els Perseids també s'anomenen les llàgrimes de Sant Llorenç, a causa de la seva proximitat amb el dia de la festivitat de Sant Llorenç. Com que els Perseids apareixien la nit que se'l recordava, es van associar amb les llàgrimes que va plorar el sant en ser cremat en una graella.

Sant Llorenç va ser cremat el 10 d'agost de l'any 258, fet pel qual se celebra la festivitat aquell dia. El sant va ser ordenat diaca i l'encarregat d'administrar els béns de l'Església i tenir cura dels pobres. Per aquesta tasca és considerat un dels primers arxivers i tresorers de l'Església i és el patró dels bibliotecaris. Va ser condemnat a mort per l'emperador romà Valerià I en la persecució contra el cristianisme.

Des d'on es poden veure les llàgrimes?

Els escenaris on hi hagi poca contaminació lumínica són els més adients per gaudir d'una de les nits més màgiques de l'any. La contaminació lluminosa acostuma a produir-se en nuclis urbans i per evitar-lo cal anar a ubicacions elevades fosques, on el cel es pugui observar amb claredat.

Per exemple, al Pantà de Santa Fe del Parc Natural del Montseny, que va ser declarat reserva de la biosfera per la UNESCO l'any 1978, o l'Observatori de la serra del Montsec poden ser ubicacions ideals per presenciar els Perseids. Montserrat també pot ser un molt bon lloc per observar aquest espectacle de llums.

Aplicacions 

La tecnologia també et pot ajudar a gaudir d'aquest fenomen. El Nacional ha fet un recull d'unes de les millors aplicacions que t'ajudaran a no perdre't cap detall d'aquesta nit. De totes maneres, si volem aprofundir, entre les aplicacions que hem escollit hi ha: Mapa Estelar, Star Walk 2, NASA, Google Skymap. 

 

Imatge principal: Pluja de perseids / IAA-CSIC.