Alguns periodistes s'han queixat que la roda de premsa d'aquest matí dels consellers d'Interior i Justícia, Joaquim Forn i Carles Mundó, i el Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, es fes en català i han obligat a respondre les preguntes en castellà.

En acabar les intervencions del conseller en català i començar la roda de preguntes, un periodista estranger s'ha aixecat per queixar-se que se'ls convoqués a la roda de premsa i aquesta es fes en català. La queixa del periodista ha inclòs el recordatori que el castellà és llengua oficial, mentre al seu costat un altre ironitzava que a partir del 2 d'octubre ja serà oficial el català. Un dels periodistes s'ha aixecat i ha marxat.

Forn ha replicat recordant que el català és oficial a Catalunya i que la mecànica de les rodes de premsa sempre ha estat la mateixa: Primer en català i després el castellà.

En qualsevol cas, a partir d'aquell moment, les preguntes s'han respost en la llengua en què es formulaven.

Aquesta actitud dels corresponsals ha molestat alguns periodistes catalans que han recordat que ahir es va organitzar una roda de premsa específica per als professionals de mitjans estrangers, a la qual no van poder participar els mitjans habituals i on totes les intervencions van ser en castellà.

El director general de comunicació del Govern ha fet un tuit recordant quina és la mecànica habitual de les rodes de premsa del Govern des de fa dècades.

També la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, ha sortit a denunciar aquesta situació.

L'incident, que s'ha pogut seguir a través de la retransmissió en directe de la roda de premsa, ha provocat múltiples respostes a les xarxes.