Pedro Sánchez s'ha presentat davant els mitjans entre aplaudiments dels seus, tot i els mals resultats d'aquests comicis. Ha reconegut que la victòria clara havia estat de Rajoy i ha felicitat a aquest i als militants del seu partit. Tot i això no s'ha presentat com a perdedor. Malgrat tot, no ha ocultat la seva incomoditat i ha evitat qualsevol tipus de pregunta després de les seves declaracions.

Esquerra contra esquerra

Sánchez més que plantejar les eleccions com un enfrontament entre esquerra i dreta, ha fet referència, bàsicament, a la rivalitat dins l'esquerra, i ha celebrat que no s'hagi produït el sorpasso. "No estoy satisfecho, pero somos la primera fuerza política de la izquierda", ha afirmat amb un cert orgull. Ha reivindicat que "el PSOE ha demostrat ser el partit hegemònic de l'esquerra" (tot i que els resultats no deixen gens clara aquesta hegemonia) i ha apel·lat a l'herència històrica del PSOE. Ha aprofitat l'ocasió per carregar contra Unimos Podemos i contra Pablo Iglesias, als que ha acusat de reforçar el PP "per intransigència i interessos personals".

Cap gest cap a Catalunya

Pedro Sánchez ha presumit, justament, que el PSOE és un partit, i no una coalició diversa, i que té "un programa únic de país i que el té a tot el país". Sens dubte, es tractava d'una crítica a la defensa del referèndum català per part d'En Comú Podem. Ha assegurat que el PSOE serà el defensor dels drets dels espanyols, però tot i que ha fet referències als drets laborals, al benestar social i a la igualtat, no ha fet cap menció als drets nacionals i ni tan sols ha fet cap declaració en favor del federalisme.

Indefinició

Pedro Sánchez no ha mencionat si s'inclinarà per una coalició amb el PP, per una gran coalició o per una aliança d'esquerres. Però pel seu to, suau davant el PP i hostil a Unidos Podemos, no ha semblat disposat a obstaculitzar un govern del PP. L'únic que ha afirmat, per tancar la seva compareixença, és que apostarà per la reforma de la Constitució espanyola. Potser aquesta serà la seva eina de negociació.

Un respir per a Pedro Sánchez

El PSOE, tot i que ha tingut uns resultats molt modestos, els pitjors des del 1977, ha superat les previsions de les enquestes. Pedro Sánchez, que arribava a les eleccions molt qüestionat, s'ha vist reforçat amb aquests resultats. Especialment perquè la seva principal rival dins el partit, Susana Díaz, ha vist la seva posició molt perjudicada per la pèrdua de la majoria socialista a Andalusia, un feu històric dels socialistes. Potser per això, també, es mostrava tens, però no amarg. Les crítiques que li han caigut per les xarxes socials quan han sortit les primeres enquestes a peu d'urna, s'han suavitzat molt amb el pas de les hores. En la seva aparició a la seu del PSOE, el seu lideratge semblava consolidat.