Entre molta expectació, el papa Francesc ha complert la seva principal promesa de la seva visita al Canadà: demanar disculpes en nom de l'Església pels abusos i els crims que aquesta va cometre contra la població indígena, concretament als internats on els nens d'aquests pobles van ser tancats i sotmesos a abusos en els anomenats "processos d'assimilació" cultural.

El papa Francesc s'ha desplaçat a la localitat de Maskwacis, on hi havia un dels internats més grans, el d'Ermineskin, gestionat per l'Església catòlica i on els nens, separats de les seves famílies, els obligava a oblidar els seus costums i cultura i molts van acabar morint per les terribles condicions en què vivien. Ha estat en aquest entorn que el Papa ha demanat disculpes, en un escenari marcat pel dolor dels actes de l'Església catòlica i envoltat per líders de les comunitats indígenes. 

"He arribat fins aquí per dir-los, de tot cor, que estic profundament dolgut: demano perdó per la manera com, lamentablement, molts cristians van adoptar la mentalitat colonialista de les potències que van oprimir els pobles indígenes", ha afirmat Francesc en castellà davant de més de 2.000 persones, algunes de les quals són supervivents d'aquestes escoles. "Voldria repetir amb vergonya i claredat: demano perdó humilment pel mal que tants cristians van cometre contra els pobles indígenes", ha insistit. Francesc ha subratllat que: "La fe cristiana ens diu que va ser un error devastador, incompatible amb l'Evangeli de Jesucrist".

Un efecte a llarg termini

Molts supervivents d'aquestes escoles avui dia continuen lluitant amb els efectes dels abusos que van partir. Això a escala individual, pel que fa als efectes sobre les comunitats indígenes també es mantenen les seqüeles d'aquest intent d'assimilació cultural. El Papa ha fet menció a totes dues conseqüències en el seu discurs. 

"Les polítiques d'assimilació i desvinculació, que també incloïen el sistema de les escoles residencials, han estat nefastes per a la gent d'aquestes terres. (...) Van acabar per marginar sistemàticament els pobles indígenes", ha reconegut i ha descrit com "per mitjà del sistema d'escoles residencials, les seves llengües i cultures van ser denigrades i suprimides; els nens van patir abusos físics i verbals, psicològics i espirituals; se'ls van emportar de les seves cases quan eren petits i això va marcar de manera indeleble la relació entre pares i fills, entre avis i nets".

Per la seva banda, les comunitats indígenes canadenques han demanat a l'Església catòlica que es pugui jutjar els responsables de les escoles, que s'obrin els arxius per poder investigar, així com també que se'ls tornin algunes peces d'art que els van pertànyer i que es troben als Museus Vaticans.